Szennyezett vizet szivattyúztak a Hármas-Körösbe

Fotó: Tószögi György

A Harangzugi I. csatornát ért hígtrágyás szennyezés mentési munkálatainak május 12-i állásáról adott tájékoztatást a a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

Április közepén nagy mennyiségű hígtrágyát engedtek egy tehenészeti telepről a Harangzugi I. csatornába Öcsödtől mintegy 20 kilométerre, írta a Pecaverzum.

A természetkárosítás ügyéről legutóbb május 9-én számolt be a Kötivizig, akkor azt közölték, hogy a helyzet érdemben nem javult, továbbra is folyik a hígtrágyás szennyezés elhárítása, mert a vízminőségi vizsgálatok rossz eredményt hoztak, a sokszorosan hígított, szennyezett vizet a Hármas-Körösbe emelik át.

Május 12-én egy újabb tájékoztatása jelent meg a Kötivizignek a kárelhárítási folyamat aktuális állásáról.

„Eddig a műszakilag lehetséges és megengedhető legnagyobb mennyiségű hígító- és öblítővíz átvezetése mellett az 1146 méter hosszan kiépített csővezetéken keresztül – a holtág megkerülésével – mintegy 200 ezer köbméter szennyezett vizet szivattyúztunk át a Hármas-Körösbe, ott a jelentős hígulásnak köszönhetően elhanyagolható vízminőség-változást okozva” – jelentette be a Kötivizig.

Azt is írták, hogy már egyre kedvezőbbek a vízminőségi vizsgálatok eredményei. A vízminőség védelme érdekében pedig további operatív beavatkozásokat terveznek végezni.

Ezek a következők:

1. További tiszta, hígító víz biztosítása a megengedhető legnagyobb vízsugárral a Nagykunsági öntözőrendszeréből.

2. A holtág már szükségessé váló vízpótlását biztosítandó torkolati műtárgy fokozatos megnyitása felsőbukás kiépítésével, az átvezetésre kerülő vízsugár lassú növelésével.

3. Folyamatos helyszíni monitorozás, szükség szerint laborvizsgálatokkal kiegészítve. 

4. Apróbuborékos, mélylevegőztető berendezés folyamatos üzemeltetése a holtág rávezető csatornájában a vízpótlás minőségének további javítása érdekében.

Forrás: Pecaverzum, berek.hu