Szénbányát bővítenek a szélerőművek helyén Németországban

Fotó wikipedia.org

A zöldpárti politikusok szerint ez hatalmas előrelépés. A német RWE energiaipari óriásvállalat megkezdte egy szélerőműpark lebontását, hogy helyet csináljon egy külszíni lignitbánya további bővítésének Észak-Rajna-Vesztfália nyugati régiójában – írja az euobserver. Egy szélturbinát már lebontottak, és további hetet terveznek eltávolítani, hogy további 15-20 millió tonna barnaszenet termeljenek ki. 

A bontás része annak az egyezségnek, amelyet Robert Habeck, zöld párti gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter és Mona Neubaur, Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági minisztere kötött tavaly, abból a célból, hogy engedélyezzék a bánya bővítését. Cserébe az RWE-nek bele kellett egyeznie abba, hogy 2030-ban – nyolc évvel a korábbi határidő előtt – fokozatosan kivonul a széntermelésből.

Ez egy jó nap az éghajlatvédelem számára” 

– mondta akkor Habeck. Az RWE és a német kormány a garzweileri szénmezők bővítését az Ukrajna elleni orosz invázióval és az azt követő energiaválsággal indokolta. Habeck „helyes döntésnek” neveztea bővítést. Oliver Krischer zöldpárti politikus „az elmúlt évek egyik legnagyobb előrelépésének” nevezte a bővítést.

Az Aurora energetikai tanácsadó cég azonban megállapította, hogy a garzweileri külszíni bánya bővítése miatt az ország nem tudja majd tartani a klímavédelmi vállalásait. about:blank Amennyiben a törvény jóváhagyásra kerül, úgy az 1980 óta érvényben lévő törvényi szabályozást váltja fel.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/09/szenbanyat-bovitenek-a-szeleromuvek-helyen-nemetorszagban