Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a hanaui lövöldözés

hirado.hu

Veszélyesnek tartjuk, hogy a különböző társadalmi csoportok közötti kapcsolatok, politikai nézetek és vallások ellentéte olyan mértékben felerősödött, hogy irracionális gyűlölettől vezérelve követnek el egyesek gyilkosságokat. (kpe)

Lelőttek kilenc embert a Frankfurt am Main melletti Hanau városban két helyszínen szerda este – közölte a német rendőrség. A két támadás egy-egy vízipipabárnál történt. A támadásokban öt ember súlyosan, illetve életveszélyesen megsebesült.

A Bild című lap információi szerint azáldozatok migrációs hátterűek, kurd származásúak voltak. A rendőrség csütörtök hajnalban közölte, hogy a feltételezett tettest holtan megtalálták az apja lakásában, ahol találtak egy kilencedik holttestet is. A Bild és több más lap, hírportál és hírtelevízió egybehangzó értesülése szerint a feltételezett elkövető német volt, rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és jártas volt a lőfegyverhasználatban. Az illető hátrahagyott egy levelet és egy videóüzenetet, amelyekben a lövöldözés elkövetőjeként azonosítja magát, és ismerteti indítékait. A sajtójelentések szerint okfejtése erőteljesen idegenellenes, szélsőjobboldali természetű.
Szélsőjobboldali terrorcselekmény lehetett a kilenc halálos áldozatot követelő éjszakai lövöldözés a németországi Hanauban a nyomozás első, előzetes megállapításai szerint – mondta Hessen tartomány belügyminisztere csütörtökön a tartományi gyűlésben (Landtag). Peter Beuth elmondta, hogy a feltételezett elkövető egy 43 éves német állampolgár, akit 72 éves édesanyjával együtt holtan találtak hanaui lakásában. A nyomozás első megállapításai szerint a férfi valószínűleg lelőtte az anyját, majd végzett magával.

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről. A kormányfő kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek. Mint mondta, a feltételezett elkövetővel szemben a szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján. „Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – húzta alá Angela Merkel.
Törökország „maximális erőfeszítést” vár a német hatóságoktól a szerda éjszakai hanaui lövöldözés felgöngyölítésére – írta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő csütörtökön a hivatalos Twitter-fiókján, hozzátéve, hogy az incidensben török állampolgárok is életüket vesztették. Kiemelte, hogy a támadás hátterében a jelek szerint idegengyűlölet és rasszizmus állt. „A rasszizmus kollektív rákbetegség” – fogalmazott a szóvivő.

MTI, INDEX.HU, ORIGO.HU