Széleskörű palettán nyújt támogatásokat az agrártárca a termelők részére

Fotó Pelsőczy Csaba
Türelmetlenül várjuk, hogy a támogatások között célzottan jelenjen meg a társas gazdálkodás, a szövetkezés támogatása. A termelés segítése mellett az értékesítés biztonságának megteremtése egyenrangú feladat. (kpe)

Napról napra újabb támogatásokat hirdet meg az agrárminisztérium a sokszínű agrártermelési szerkezet megőrzésének érdekében.

Bővült az erdőtelepítések támogatása a Vidékfejlesztési programban
A kormány a mostani átalakításokkal is arra törekszik, hogy a magyar gazdákat érdekeltté tegye az erdőterületek növelésében.

Biztonságosabban és versenyképesebben termelhet a mezőgazdaság jövőre
A mezőgazdaság bővülő költségvetési kerete biztonságosabb és versenyképesebb termelést tesz lehetővé 2019-ben – mondta az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta, hogy a 206 milliárd forintról 218 milliárd forintra emelt költségvetési keretből az Agrárminisztériumnak meg kell találnia a megoldásokat az új kihívásokra, így többek között a környezeti változásokra, a generációváltásra és a versenyképességi feltételek javítására.

Haszongalambok vásárlására biztosít támogatást az Agrárminisztérium
Haszongalambok vásárlására nyújtott támogatással segítené elő az Agrárminisztérium a tenyésztés újraindítását. A tárca közleménye szerint az augusztus 1. és 2020. október 15. között legalább 400 darab haszongalambot vásárló, bejelentett tenyészettel rendelkezők kérhetnek támogatást. A támogatás mértéke a vásárolt haszongalamb ellenértékének 75 százaléka, de legfeljebb 6000 forint haszongalambonként.

A magyar mezőgazdaság emelkedett a legerősebben az unióban
A mezőgazdasági termelés az elmúlt években látványosan emelkedett, az ágazat kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, 2010-ben még csupán 1686 milliárd forintot tett ki, ezzel a legerősebb növekedést érte el Magyarország az Európai Unióban.

Augusztus végéig jelentkezhetnek a méhészek az agrártárca támogatására
A méhészeti tevékenység hatékonyságának növelése érdekében a kormány több ezer méhésznek nyújt támogatást októbertől.

Segítség a feldolgozóipari cégeknek
Megjelent az Irinyi-terv iparstratégiai támogatási programjának új kiírása hétfőn, a 2,5 milliárd forintos keretre szeptember 2. és 23. között pályázhatnak az élelmiszeriparban érdekelt kis- és középvállalkozások. A programban a feldolgozóipar vállalatainak technológiai megújulását támogatják. A legnagyobb elnyerhető összeg 400 millió forint, a legkisebb projekt 100 millió forintos lehet, amihez minimum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatás kapható.

Forrás: agrotrend.hu​​​​​​​