Széles sajtónyilvánosság és telt ház előtt mutatták be Szíki legújabb kötetét Egerben

          A szerző 21. kötete a Magyar Dráma Napjára-

Miska János kanadai magyar író könyvajánló gondolataival kezdődött meg szeptember 23-án Szíki Károly színművész-író 21. kötetének bemutatója. A kiváló író, irodalomtörténész Miska János gondolatait a Bródy Sándor Könyvtár igazgató helyettese Kelemenné Csuhay Zsuzsanna tolmácsolta:

Merész vállalkozás, csodálatos írás. Egyenrangú eleme a vers és a széppróza, oldalakon özönlik elő mindkettő, mint az elsodró ógörög eposzok, a sietség gondolata nélkül. Fennkölt mindkettő, a próza is, bár néha nevek sokaságára egyszerűsödik, másutt lírai pillongással repdes a magasban. Mérnöki végzettsége és színművészeti életútja ellenére gyakorlottan alkalmazza a szépirodalmi kellékeket, az idősíkot, mely ügyesen összekapcsolja az időt a térrel.

Az elmúlt harminc év nagy eredményeinek városában, Egerben, volt sok zaklatottság, perlekedés. A diaszpórában békére talált, szeretettel fogadták.  Fogadjátok Ti is, régi kedves társak és új nemzedékek, mert biztosítalak Benneteket, hogy sok még ennek a Vátesznek a mondanivalója számotokra, számunkra.

Bodor Sarolta kiválóan koordinálta a csaknem 2 órás estet, amelyben Patkós Attila értő tolmácsolással vezette elő Szíki gondolatait, Tóth László állami díjjal kitüntetett énekművész pedig alázattal szolgálta énekeivel a fennkölt estét.

 

 

Végezetül Szíki elmondta, hogy 3 új könyvvel készül az elmúlt évre, s közülük a legfontosabb a Trianon-dráma megírása, de mindenekelőtt eleget tesz a kaliforniai meghívásoknak, ahol az ünnepi műsorainak prezentálása mellett bemutatja azt a kötetet is.

Az emlékezetes esten részt vett a kötet két legjelesebb támogatója Nagy Péter és eljött Pennsylvaniából a másik szponzor Oroszlányi László és neje is.

Jó volt Magyarnak lenni ezen az estén.

Heti Hang Szóró—Hangosan mindenről, ami nekünk fontos