Százezreket kaphatnak az egygyerekes családok – Így változott a csok igénylése

Fotó: karpatalja.ma

2018 márciusától sokkal egyszerűbb a csok igénylése, de változtak a feltételek is. Mutatjuk, mi vonatkozik az egygyermekes családokra.

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a csok igénybevételének feltételei évről évre enyhülnek, 2018-tól pedig egészen leegyszerűsítették az igénylését. Lakásvásárlásra és -bővítésre lehet, felújításra azonban már nem lehet igényelni.

A használt és az új építésű lakásokra, házakra is más-más igénybevételi feltételek érvényesek, egy azonban közös: mostantól nem kell bemutatni a banknak az igénylésre jogosító eredeti iratokat, elég csupán nyilatkozatot tenni.

Mire lehet kérni csokot?

A támogatás igénybe vehető új lakás építésére, illetve használt lakás bővítésére is, mely esetekben a banknak hatvan napja van a benyújtott nyilatkozatok és kérelem elbírálására. 2018 márciusától csok már nem igényelhető felújításra. Ha bővítésre használnád fel, azt már a csok teljes összegéből elvégezheted. A már megkezdett bővítéseknél is felhasználható a csok: a hátralévő munkálatok kifizetésére is fordítható a támogatás összege, visszamenőleg viszont nem lehet kifizetést rendezni belőle.

A csok igénybe vehető új és használt lakás vásárlására is, és immár sokkal egyszerűbb papírmunkával. Mindkét esetben a banknak harminc nap áll rendelkezésére a kérelem elbírálására attól a naptól kezdve, amikor az ügyfél – vagyis a lakásvásárlásra csokot igénylő személy – benyújtja az összes szükséges nyilatkozatot a banknak. Mostantól ugyanis csak nyilatkozatokra van szükség, hivatalos igazolásra nem feltétlenül.

Ennek ellenére azonban bármely csokot igénylő és megkapó személynél a járási hivatalok és a NAV is tehet meglepetésszerű ellenőrzést, hogy bekérje a csokra való jogosultságot igazoló, eredeti dokumentumokat. Ha valaki nem rendelkezik ilyenekkel, annak a megkapott csok összegét kamatostul kell visszafizetni az államnak.

Egygyermekes családok feltételei

A gyerekek számától függően változó, hogy milyen összegű támogatást lehet igényelni. Eltérő információk keringenek az interneten arról, hogy 2018-ban egygyermekes családok számára, új lakás vásárlása vagy új családi ház építése esetében van-e megszabva négyzetméterhatár. Telefonon beszéltünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával, akik azt az információt erősítették meg, hogy a minimális négyzetméterhatárt nem törölték el egygyermekes családok igénylésénél. Maximális korlát nincs.

A négyzetméterhatárok az EMMI szerint így néznek ki:

  • új lakás vásárlása vagy építése esetén minimum 40 négyzetméter,
  • új családi ház vásárlása vagy építése esetén minimum 70 négyzetméter,
  • használt lakás és családi ház vásárlása vagy bővítése esetén minimum 40 négyzetméter.

Igényelhető összegek

Nincs olyan megkötés, mely tiltaná egy új lakás vásárlását akkor, ha a család birtokában már van valamilyen másik ingatlan. Egygyermekes családok esetében az új lakás vásárlására vagy új családi ház építésére igényelhető összeg 600 ezer forint. Használt lakás vagy ház vásárlása esetén az igényelhető támogatás szintén 600 ezer forint az egygyermekes családok esetében.

Ki kérheti még?

A csok igénybevétele nem gyerekhez kötött, immár olyan gyermektelen házastársak is igényelhetik, akik még nem töltötték be a negyvenet, ám a jövőbeni gyermekvállalás feltételeit hajlandóak szerződésben vállalni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a szigorú szerződés értelmében, amennyiben a gyermekvállalás a megadott időn belül nem teljesül, a csok összegét kamatostul vissza kell fizetni.

(femina.hu, Molnár Zsóka)