Szatmárcseke, a Himnusz emlékhelye

A Kormány 2024. májusában határozatott hozott arról hogy, komplex fejlesztési koncepciót és kapcsolódó intézkedéseket hoz ”Szatmárcseke, a Himnusz emlékhelye” érdekében.

Kinyilvánították: a kormány elkötelezett az iránt hogy a nemzeti imánknak, a Himnusznak, nemzeti összetartozásunk jelképének méltó emléket állítson, és Szatmárcsekét a Himnusz születésének méltó emlékhelyévé emelje.

Elfogadták Szatmárcseke, a Himnusz emlékhelye című komplex fejlesztési koncepciót.

Ennek keretében az alábbi fejlesztési célok kerültek megjelölésre:

– A Himnusz emlékhely megépítése, új Kölcsey Ferenc Emlékkiállítás létrehozása kulturális intézménykén

– A csónakos fejfás református temető felújítása

-Csete György: Himnusz emlékművének és a református templomnak a felújítása

– Himnusz külön ház- zarándokház létrehozása

– Egyéb kapcsolódó helyi fejlesztések megvalósítása

-Promóciós filmek készítése

Az előkészítés és a megvalósítás az Építési és Közlekedési Minisztérium feladatköréhez tartozik, de részfeladatokat kap Petőfi irodalmi múzeum, a Nemzeti Örökség Intézete, Nemzeti Művelődési Intézet, a Magyar Turisztikai Ügynökség is.

Utasították a pénzügyminisztert hogy, 2024-ben és 2025-ben meghatározott, igen jelentős összeget különítsen el és biztosítson fentiek céljára.

A kultúráért és innovációért felelős minisztert felhívták az elszámolási kötelezettség melletti támogatói okirat kiadására

A Polgári Kisgazdák Szatmárcsekét szent helynek tekintik, a Himnuszt pedig nemzeti hitvallásunknak. Mindezek miatt időszerűnek, fontosnak és teljes mértékben támogatandónak tartjuk a határozatban írtakat, bízunk a mielőbbi megvalósulásában.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő