Szántsunk, ássunk, telepítsünk – a legfontosabb októberi teendők a kertben

Fotó agroinform.hu

Itt az ideje betakarítani a kései zöldségeket, megmetszeni a gyümölcsfákat, elvégezni az őszi növényvédelmi munkákat és felkészíteni a talajt a következő évre.

Ilyentájt a kertből már majdnem minden terményt fel- s leszedtünk – van, akinek már üvegből mosolyog vissza vagy fagyasztójában hűl a munkájának a gyümölcse. Idén igazi indiánnyárral ajándékozott meg a szeptember, kedvében járva a kerti foglalatoskodásoknak, de októberben már akár fagyos éjszakák is előfordulhatnak. Ne feledkezzünk meg hát a kerti csapok víztelenítéséről sem.

Az őszi kert talajának felásása és megtrágyázása

Októberben van ideje az őszi szántásnak is, amit a kertben ásóval lehet elvégezni. Az ilyen őszi ásást – aki teheti – szerves trágyázással érdemes összekötni. A téli csapadék is jobban lejut a talajba – nem folyik el s le a felszínen –, s a leforgatott növénymaradványok is javítják vagy karbantartják a talajszerkezetet.

Gyümölcsfák telepítése

És ha már kézben van az ásó, ilyenkor van ideje a gyümölcsfák vagy bogyósok telepítésének is. Az ültetőgödröt a tervezett telepítést megelőző hónapban célszerű kiásni, az sem baj, ha közben egy tél vonul el a gödör fölött, s csak tavasszal kerülhet sor az ültetésre. Két dologra azonban mindig fordítsunk figyelmet. Az ültetést megelőzően kerüljön a gödör aljára egy jókora lapátnyi szerves trágya, és a talajlakók ellen használjunk valamilyen rovarölő szert.

Tehát mielőtt a csemetét beillesztenénk a gödörbe, fedjük be egy halom földdel a trágyát, s valamilyen talajfertőtlenítőt is szórjunk a gödörbe. Ennek beszerzése lesz a legnagyobb feladat, mert számos, ilyen célra alkalmas rovarölő szert már kivontak a forgalomból.

A gyökér metszéséről megoszlik a szakemberek véleménye. Talán mégsem hibázunk nagyot – a sokéves gazdagyakorlat tapasztalata szerint –, ha a megtört gyökérszálakat lemetsszük, s egyik-másik ép gyökér végéből is lecsippentünk egy keveset.

Szezonzáró permetezés

A meglévő gyümölcsfáink, szőlők vagy bogyós gyümölcsűek viszont egy őszi, rezes gombaölő szerrel végzett szezonzáró permetezéssel búcsúzhatnak a nyártól. Egy lemosó permetezést tehát mindenképp érdemes még az ősszel beiktatni, mert tavasszal sokszor nehéz alkalmas időpontot találni rá. Azt tanácsolják a gazdaboltosok, hogy még teljes lombhullás előtt kell elvégezni a permetezést, hogy a lehullott leveleket is fertőtlenítse a permetlé.

Ezért vegyük elő még utoljára ez évben a permetező masinát, és valamelyik lemosó permetező szerrel alaposan kezeljük le a fáinkat. Általában réz és kén hatóanyagúakból válogassunk erre a célra, olajos szerekkel csak 3-4 évente tanácsos lemosásszerűen permetezni.

Komposztálás

Kiskertekben mégis jut talán annyi idő, hogy a lehullott leveleket összegereblyézzük, és ha van rá alkalmas helyünk a kertben, akkor inkább komposztáljuk, az elégetésük általában tilos, vagy csak igen szűk korlátozások mellett lehetséges, no meg a szomszédok sem szívesen veszik.

A lehullott faleveleken ugyanis, ha nem gereblyézzük össze s nem komposztáljuk, akkor igen sok kórokozó tud kitelelni, és ha netán a tavaszival is elkésünk, bizony majd csak több kezeléssel tudjuk pótolni a mulasztást.

Mit hozhatunk még be a kertből?

A konyhakertbe, október hónappal tehát lezárhatjuk a teendők között a mit vessünk fejezetet, inkább arra figyeljünk, hogy mit hozhatunk még be a kertből. Ilyentájt már a hidegtűrő kerti növényeink is száradó levelüket vesztve utolsó terméseiket próbálják még beérlelni. A zöld paradicsomot savanyúságnak vagy zakuszkának dolgozzuk fel. Közismert ugyan a paradicsom utóérő-képessége, de ezektől már ne reméljünk nyári paradicsomízeket. Akinek még kinn maradt a fejteni való futóbabja, az még jól fog jönni télen egy darab füstölt oldalassal.

A sütőtök (Cucurbita maxima) felszedésével ugyan nem kell kapkodni, de ha az indák teljesen elszáradtak, jobb fedél alá hozni őket, mert ugyan a dércsípte tök az igazi a mondás szerint, de nem érdemes kockáztatni, hogy a nedves talajon az egyébként is sárga foltos felén megtelepedjenek a kórokozók, s tárolás folyamán felpuhítsák a héját. A kisebb körteformájú, úgynevezett kanadai sütőtökök (Cucurbita moschata), más néven sonkatökök vagy pézsmatökök még érzékenyebbek. Viszont kiváló töklevest lehet készíteni belőlük egy kis tökmagolajjal felülöntve.

Gyepápolás

Végül szóljunk azokhoz a kerttulajdonosokhoz is, akinek nincsenek konyhakerti gondjaik, teendőik, inkább csak gyepápolással foglalatoskodtak az év folyamán: ők október végén még egy utolsó fűnyírással készülhetnek a télre.

Forrás: agroinform.hu, Dr. Inczédy Péter