Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: Fokozott figyelmet igényelnek a kalászosok és a repce is!

MTI Fotó: Varga György

Ebben az időszakban különösen sok vizet kíván a repce, mert egyszerre neveli a virágszárát és a lombozatát is. Az Agroinform.hu 2022. évi 14. heti szántóföldi növényvédelmi előrejelzése.

Végre kiadós csapadék érkezett a földekre, melynek köszönhetően a határ felfrissült és kizöldült. Az elmúlt héten kb. 30-40 mm csapadék hullott országszerte, emellett a hőmérséklet is jelentősen lecsökkent. Azonban ez csak átmeneti állapot, hiszen a hét második felére újra kellemesen meleg tavaszi időjárást jósolnak.

Milyen állapotban van az őszi búza és az őszi árpa?

A kiadós eső nagyon jót tett a növényeinknek. Az őszi búza gyorsan pótolja a bokrosodásban tapasztalt lemaradását. Már a kései vetésű táblák is egyre jobban takarják a talajfelszínt. Ebben az is segített, hogy a már korábban kiszórt fejtrágya hasznosulni tudott a csapadék révén.

A betegségek tüneteit még nemigen lehet felfedezni sem az őszi búzán, sem az őszi árpán. A szeptóriás levélfoltosság (Septoria tritici) jelen van ugyan a búzaállományokban, de a fertőzés mértéke töredéke a korábbi években megszokottaknak. A kórokozó nedvességigényes, így számíthatunk a lassú ütemű terjedésére.

A hűvös időjárás lelassította a vetésfehérítő bogarak(Oulema spp.) betelepedését a táblákba, aktivitásuk lecsökkent, így most kevésbé láthatjuk azokat. A hét vége felé azonban várhatóan újra élénkebbek lesznek.

Jókor érkezett a csapadék a repcének

Az őszi káposztarepce zöldbimbós állapotban van, de néhol már a virágbimbók kiemelkedését is láthatjuk. Ebben az időszakban különösen sok vizet kíván a repce, mert egyszerre neveli a virágszárát és a lombozatát is. A csapadék most különösen jókor érkezett számára.

A kártevők aktivitása az aktuális időjáráshoz igazodik, így most kevésbé aktívak az ormányosok – a repceszárormányos(Ceutorhynchus quadridens) és nagy repceormányos (Ceutorhynchus napi). Ahol a védekezés elmaradt, vagy nem jól lett időzítve, ott a lárvakelés folyamatos, és a lárvák táplálkozása nyomot hagy a levélnyeleken.

A repcefénybogarak (Meligetes aeneus) betelepedése is folyamatos, de az időjárás ez esetben is befolyásolja a kártevő egyedszámát.

A repce fómás levélfoltossága (Leptosphaeria maculans) a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt eddig alacsony szinten maradt, pusztán az idősebb leveleken fedezhetőek fel a betegség tünetei. A betegség erősödésére a levélfelület tartós nedvessége miatt számítanunk kell.

A kökény is megkezdte a virágzását, jelezvén számunkra, hogy lassan elérkezik a napraforgó és a kukorica vetési ideje. Habár ez csalóka lehet, mert meg kell várnunk, míg a talajhőmérséklet eléri a vetéshez szükséges optimális értéket.

Forrás: Agroinform.hu – Lepres Luca