Szándékosan gázolt el embereket egy ámokfutó Trierben

Trier, 2020. december 1. Rendõrök a helyszínen, a németországi Trierben 2020. december 1-jén, miután egy autós behajtott egy sétálóutcába. A polgármester szerint két ember életét vesztette, tízen megsérültek, az autó vezetõjét õrizetbe vették. MTI/AP/Sebastian Schmitz, lokalo.de/Sebastian Schmitz, lokalo.de

Emberek közé hajtott egy autós kedden a németországi Trierben egy sétálóutcában. A német sajtó szerint legkevesebb négyen meghaltak, köztük egy csecsemő és 30-an megsérültek.

Wolfram Leibe polgármester az egyik rádiónak könnyeivel küszködve azt mondta, borzalmas látvány fogadta a helyszínen, ahol látott egy gyermek edzőcipőt a földön heverni. A kislány, akié a cipő volt, pedig az egyik halálos áldozat – mondta a városvezető.

Karl-Peter Jochem, a trieri rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy az autó vezetőjét őrizetbe vették, a járművet lefoglalták. Közölte, hogy a gázoló egy 51 éves német férfi Trier-Saarburg járásból. A Süddeutsche Zeitung információi szerint az ámokfutás négy ember életét követelte.

Indítéka egyelőre ismeretlen, kihallgatása pedig nagyon nehéz

–mondta a szóvivő.

A férfi nagy sebességgel hajtott keresztül a belváros gyalogos övezetének több utcáján, és válogatás nélkül gázolt el embereket. Autóját rendőrök tartóztatták fel.

A szemtanúk beszámolói szerint a szürke terepjáró nagy sebességgel száguldott az utcában egy ezüst színű városi terepjáróval és válogatás nélkül ütötte el az elé kerülő embereket. Többen úgy írták le a borzalmas jelenetet, hogy az emberi testek sorra repültek fel a levegőbe, ahogy az autó eltalálta őket.

Az ámokfutót a sétálóutcáktól nem messze szorította le az út szélére két autós rendőri egység. A civil ruhás rendőrök kirángatták a sofőrt a volán mögül és leteperték.

A szövetségi kormány megdöbbenéssel értesült a történtekről.

Gondolatban a halálos áldozatok hozzátartozóival vagyunk, és a sok sebesülttel és mindazokkal, akik ellátják az érintetteket

– közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

A Németország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartomány egyik legnagyobb városában történtek miatti megdöbbenését fejezte ki mások mellett Malu Dreyer tartományi miniszterelnök is, aki még kedden felkeresi a helyszínt.

Egy Trierben élő magyar pár perccel a gázolás után ért a helyszínre. Azt mondta, földön fekvő, vérző, sikoltozó embereket látott mindenhol. zeket a képeket szintén a mobiljával készítette valaki – hangzott el az M1 Híradójában

A szemtanúk elmondásában is szereplő szürke Range Rover nyitott ajtókkal áll az útpadkán, az 51 éves sofőrjét pedig többen is a földre szorítják. A szemtanúk beszámolói szerint a szürke terepjáró nagy sebességgel száguldott az utcában, és válogatás nélkül ütötte el az elé kerülő embereket. Többen úgy írták le a borzalmas jelenetet, hogy az emberi testek sorra repültek fel a levegőbe, ahogy az autó eltalálta őket.

A luxemburgi-német határ közelében fekvő város központját, ahol a sétálóutca is van, ellepték a fegyveres rendőrök. Lezárták a környéket, kordonokat és ellenőrzőpontokat állítottak fel. A sétálóutcában a korábbi évekhez képest kevesebben voltak. A koronavírus járvány miatt a trieri karácsonyi vásárt sem tartják meg.

Forrás: hirado.hu