Számos program vár a Táj Nemzetközi Napján!

Fotó Shutterstock

Ez a nap 2017 óta a táj ünnepe, amivel az Európa Tanács az európai tájak értékgazdagságára hívja fel a figyelmet. A lakosság, az intézmények, a gazdálkodók, az állami vagy magán beruházók, a hatóságok közös feladata a táj értékeinek tudatosítása és megőrzése, illetve fenntartható hasznosítása.

A jeles nap kihirdetésének alapját az Európa Tanács az Európai Táj Egyezmény létrehozásával teremtette meg, melyet 2000. október 20-án bocsátottak aláírásra Firenzében. Az egyezmény 2004. március 1-jén lépett hatályba.

Az immár negyedik alkalommal ünnepelt “tájnap” alkalmából az egyezménynek azt a pontját helyezték a fókuszba, amely az érdekelt feleket arra ösztönzi, hogy „integrálják a tájat regionális és várostervezési politikájukba, kulturális, környezeti, mezőgazdasági, szociális és gazdaságpolitikájukba, valamint bármely más olyan politikába, amelyek a tájra közvetlen vagy közvetett hatást gyakorolhatnak”.

Hazánkban többek között a Nemzeti Parkok és a natúrparkok szerveznek a jeles naphoz kapcsolódó szakmai és a szabadidős programokat.

Forrás: teremszetvedelem.hu, agroinform.hu