Számos intézkedés révén spórolnak Békéscsabán

Fotó behir.hu

A városi közgyűlés előző ülésén egy energetikai szakmai munkacsoportot állítottak fel, amely átnézte az önkormányzati feladatok ellátását, illetve egyeztetett a városi intézményekkel, cégekkel. A jövő év első negyedévére hozott intézkedésektől azt remélik, hogy több száz millió forintot spórolhatnak. […]

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) kiemelte: a rendkívüli idők rendkívüli döntéseket igényelnek. Igyekeznek fenntartani az önkormányzat működőképességét. A kötelező feladatok ellátásában, a gyermekeket és időseket érintő területeken nem várhatók jelentős visszalépések. Az elsődleges célok között szerepel, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tartsák fenn a bölcsődei és óvodai ellátást, az orvosi ellátást, a szociális alapszolgáltatásokat, a gyermekétkeztetést.

Apró korlátozások azonban lesznek. Ilyen többek között, hogy az óvodák 7 és 17 óra között tartanak nyitva, december 22. és január 8. között csak a kijelölt óvodák lesznek elérhetők. Hangsúlyozta: ahogy az óvodákban és a bölcsődékben, úgy a szociális intézményekben, tehát az Életfa idősek otthonában is megfelelő, komfortos hőmérsékletet tartanak majd.

Nagy Ferenc alpolgármester (Hajrá Békéscsaba) kiemelte: a kötelező feladatok ellátása elsőbbséget élvez. Nagy fogyasztónak számít az Árpád fürdő, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a múzeum, a könyvtár, a Jókai színház, ezért az itteni beavatkozásokkal lehet érdemi eredményt elérni. Biztos, hogy nagyságrendekkel többet kell az eddiginél fizetni az energiáért, szerinte a meghozott döntésekkel akár 450 millió forintot is spórolhat a város. Energiamegtakarítást célzó beruházások kellenek, hogy például majd 2023 végén azokkal spórolhassanak, ne a bezárásokkal.

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) szerint is előre kell menekülni, olyan fejlesztésekre lesz szükség, amelyek hosszú távon képesek biztosítani az energiatakarékos működést.

Hanó Miklós alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint folytatni kell a geotermikus projektet, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) az ülésen elmondta, hogy ennek apropóján is tárgyalnak jövő héten a kormánnyal. Szente Béla (Fidesz-KDNP) azt kérte, legyen rugalmasság az intézkedésekben, lehessen azokon változtatni.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) kiemelte: meg kell lépni az intézkedéseket, de szerinte ezek nem elegendők, biztos, hogy kormányzati beavatkozás nélkül a pluszköltségeket saját erőből nem képes előteremteni a város. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) kérdésére a városvezető elmondta: az önként vállalt feladatok finanszírozásában nem számíthat kormányzati segítségre az önkormányzat. Dancsó Tibor (DK) szerint az olyan beruházásokat, mint például az energiatakarékos izzók beszerzése, korábban is megléphette volna a város.

beol.hu

A Polgári Kisgazdák a nehéz időkben is – mint amilyen a mostani – az előre mutató, józan megfontoláson alapuló megoldásokat keresik. Hanó Miklós alpolgármester, a Kisgazdák elnökségi tagja javaslata a geotermikus projekt folytatására Békéscsabán is ilyen.

(KPE)