Számos fontos kérdésben nyilatkozott a kormányinfón a miniszter

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányülésen a legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása volt, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, az elmúlt hetekben egyre több olyan nyilatkozat látott napvilágot, amelyek komoly aggodalomra adnak okot, ezek a háború folytatásáról szólnak.

A kormány továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, a fegyverszállításokban nem vesznek részt, de minden olyan, a tagállami, védelmi eszközöket, kapacitásnövelést szolgáló felkészülésben aktívak, amely akár a NATO képességeit erősíti, akár a magyar haderő jobb felszerelését szolgálja.

Gulyás Gergely leszögezte, a NATO-nak világos szabályai vannak, csak akkor bocsátkoznak harcba, amikor egy tagállamot támadás ér, ilyen utoljára 2001-ben történt. Magyarország a szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat a keleti szárny erősítésében, védelmi céllal, valamint az elsők között hoztunk létre olyan magas készültségű NATO-csapatot, amelyben amerikai, olasz, horvát és török katonák is vannak magyar parancsnokság alatt.

Forrás: kormányinfó, index.hu

https://index.hu/belfold/2023/03/23/kormanyinfo-gulyas-gergely-europai-unio-haboru-arstop-unios-penzek-gyermekvedelem/