Szállodákat és katolikus templomokat ért terrortámadás Srí Lankán, a merényleteknek több száz áldozata van

Forrás MTI, EPA, M.A. Pushpa Kumara

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták is nagy számban megfordulnak. A merényleteknek mintegy 300 halálos áldozata és 500 sebesültje van. Harminckilenc külföldi van a vasárnapi Srí Lanka-i merényletsorozat közel 300 halálos áldozat között, a legtöbb halott Srí Lanka-i keresztény – közölték a szigetország hatóságai. Ismertették továbbá: a támadásokban részt vevő hét merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár. Kedd estig 24 főt vettek őrizetbe a merényletekkel kapcsolatban. A Magyar Nemzet szerint noha az összehangolt akciót egyetlen szervezet sem vállalta magára, egy Srí Lanka-i illetékes szerint a merényletekért egy kevéssé ismert iszlamista csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat lehet felelős, akikről a hatóságok azt gyanítják, külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, és egy nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük. Az országos rendőrfőkapitány közlése szerint pár nappal korábban egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen.

Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök aljas támadásnak nevezte a merényleteket, és összehívta az ország biztonsági tanácsát. Vasárnap Vikremeszinghe elismerte, hogy a hírszerzésnek voltak előzetes értesülései egy kevésbé ismert iszlamista csoportról, illetve vele összefüggésben templomok elleni lehetséges merényletekről. Az állami televízióban közvetített beszédében hangsúlyozta, hogy ki fogják vizsgálni, miért nem tettek intézkedéseket ez ügyben. Hozzátette: az elfogott személyek mind Srí Lanka-iak. A miniszterelnök ugyanakkor arról is szólt, hogy külföldről kér segítséget annak kiderítésére, hogy a támadók kapcsolatban álltak-e nemzetközi terrorszervezetekkel. Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn este szükségállapotot rendelt el a közbiztonság, a közrend fenntartása, valamint a társadalmi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások és termékek biztosítására.

Magyarország továbbra is elkötelezett partner marad a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelemben – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Srí Lanka-i kormányfőnek a merényletek miatt küldött részvéttáviratában. A miniszterelnök a Ranil Vikremeszinghének küldött részvéttáviratban azt írta: mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesült a „gyalázatos terrortámadásokról”. „A magyar nép nevében őszinte részvétemet fejezem ki az áldozatok hozzátartozóinak, és gyors felépülést kívánok annak a több száz embernek, aki ezekben az aljas támadásokban sebesült meg” – írta Orbán Viktor.

A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a merényletsorozattal kapcsolatban az M1-nek. A miniszter hangsúlyozta: mélységesen elítélik a támadást, amely ismét bebizonyította, hogy a terrorszervezetek támadásainak kiemelt célpontjává váltak a hívők közösségei, ezen belül is elsősorban a keresztények. Szijjártó Péter együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban elítéli a keresztény közösséget sújtó, Srí Lanka-i aljas támadásokat. A tárca kapcsolatban van a hatóságokkal, jelenleg nincs információ arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

A magyar kormány 9 millió forint gyorssegélyt ajánl fel a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett merényletek súlyosan sérült túlélőinek és az árván maradt gyerekeknek – jelentette be a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az M1 hétfői adásában. Azbej Tristan közölte: ezt követően megvizsgálják a további, nagyobb léptékű segítségnyújtás lehetőségét.

Megdöbbentő üzenetük van a húsvéti Srí Lanka-i merényleteknek, hiszen a távoli földrészen történtek az egész világ keresztényei ellen is irányultak – közölte a KDNP vasárnap az MTI-vel. A kisebbik kormánypárt azt írta: ezek a merényletek is alátámasztják a szomorú tényt, hogy a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás, minden öt olyan ember közül, akit a vallása miatt üldöznek, négy keresztény.

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvétvasárnap a vatikáni Szent Péter téren mondott beszédében, amelyben a szigetország keresztény közösségét, az áldozatok családjait és a sebesülteket „szerető közelségéről” biztosította. A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin.

MTI,  MAGYAR NEMZET

Meggyőződésünk, hogy ez a kegyetlen, barbár támadás semmilyen vallási, vagy Isten hitből nem fakadhatott. Aljas politikai indíték lehetett csak, ami a támadások megszervezése mögött van. Súlyosan tévednénk, ha a vallások küzdelmét látnánk ennek a tömeggyilkosságnak az indítékaként. (kpe.hu)