Szakértő: Beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem érkezik elég gáz Oroszországból Európába

Beláthatatlan következményekkel járhat, ha nem érkezik elég gáz Oroszországból Európába. Erről beszélnek a szakértők az elmúlt napokban. Egy neves gazdasági lap egyenesen azt írta: megfagyhat Európa télen. Az elmúlt napokban egyre több nyugat-európai ország jelzi, hogy kevesebb orosz gázt kap, mint kellene. Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban azt mondta: telefonon beszélt a Gazprom vezérigazgatójával és az orosz miniszterelnök-helyettessel, és mindketten arról biztosították, hogy Magyarországra továbbra is szerződés szerint szállítanak – hangzott el az M1 Híradójában.

Péntekre hatvan százalékkal csökkentek a Németországba érkező orosz gáz mennyisége. A német gazdasági minisztérium kiszivárgott elemzésében az áll: veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban Németországban. A gazdasági miniszter szerint nem kizárt, hogy törvénnyel kell majd szabályozni, hány fok legyen a lakásokban.

Olaszországban már múlt hét hétfőn riadókészültséget hirdettek. Ott a héten jelentették be, hogy felére csökkent az Olaszországba irányuló orosz gáz mennyisége. Az olasz riadókészültség azt jelenti, hogy csökkenteni kell a gázfogyasztást, az ipari nagyfogyasztóknál pedig korlátozásokat jelenthetnek be.

Szlovákiában felére esett vissza az orosz gáz mennyisége. Az ország legnagyobb gázimportőr vállalatának vezérigazgatója azt mondta: valós veszélye van annak, hogy az oroszok teljesen leállítják a gázszállítást. Franciaország pedig egyáltalán nem kap orosz gázt szerdától.

A gázszállítások visszaesésének hírére az egekbe szökött a gáz ára Európában. Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke a héten arra utalt: Európa tehet minderről.

Ársokknak vagyunk tanúi. De mindez nem tegnap, nem ma kezdődött, és itt nagy köszönetet kell mondanunk a külföldi szabályozóknak, különösen az európai szabályozóknak” – hangsúlyozta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.

Aggasztó forgatókönyvek láttak napvilágot a nyugat-európai sajtóban. Szakértők szerint, ha továbbra is korlátozzák a gázszállítást, akkor tél közepére vagy végére Európa nyugati fele teljesen kifogyhat a földgázból.

Mások mostanáig nem fogták fel, hogy ilyen vagy olyan ürüggyel, de Oroszország leállíthatja számukra a szállítást – értékelte a helyzetet Demko Attila a közösségi oldalán. A biztonságpolitikai szakértő azt írta: Ennyit arról, hogy az orosz gáz kiváltható.

Litkei Máté szerint „nemcsak az ipari szereplőknek az energiaellátása kerülhet veszélybe, hanem a lakossági fűtés”

Beláthatatlan következményekkel nézhetnek szembe azok az országok, amelyekhez nem érkezik kellő mennyiségű gáz – mondta a Klímapolitikia Intézet igazgatója az M1-en. Liteki Máté János arról beszélt: a lakossági fűtés bármilyen szintű korlátozása komoly társadalmi feszültségekhez vezethet.

Hogyha ezek a szállítási fennakadások fennmaradnak, tehát a kellő mennyiség nem érkezik meg időre, akkor beláthatatlan következményekkel nézhetnek szembe. Nemcsak az ipari szereplőknek az energiaellátása kerülhet veszélybe, hanem a lakossági fűtés biztosítása is problémába ütközhet, ami nagyon komoly társadalmi feszültséget okozhat ezekben az országokban” – fogalmazott Litkei Máté.

Szijjártó Péter: „Magyarország energiaellátása teljesen biztos alapokon áll”

Magyarországra a földgáz és a kőolaj zavartalanul és fennakadás nélkül érkezik – mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Nekünk van egy hosszú távú gázvásárlási megállapodásunk a Gazprommal, amelyet tavaly szeptemberben kötöttünk meg újra, gyakorlatilag, hiszen korábban is már több, mint két évtizeden keresztül egy hosszú távú szerződés keretében vásároltunk földgázt Oroszországtól, a Gazpromtól egészen pontosan. Tavaly szeptemberben egy 15 éves szerződést kötöttünk. Az Oroszországból Magyarországra irányuló szállítások zavartalanok, szerződés szerint történnek” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

A külügyminiszter azt mondta: amikor felmerült, hogy egyes országokba a Gazprom leállítja a szállítást, telefonon beszélt a társaság vezérigazgatójával és az orosz energiaellátásért felelős miniszterelnök-helyettesével, aki biztosította arról, hogy Magyarország felé teljesíteni fogják a szerződéses kötelezettségeiket.

Forrás: hirado.hu