Szakértő: a hidrogénautók 15 perc alatt feltölthetők lennének

Fotó Gulyás Péter (Origo)
Fotó Gulyás Péter (Origo)

2030-ra Európában és Magyarországon is a jelenleginél jóval nagyobb szerep juthat a hidrogénnek a megújuló energiaforrások használatában – mondta az InfoRádiónak a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke.

Lepsényi István megítélése szerint a hidrogén elengedhetetlen eszköz ahhoz, hogy 2050-re a fosszilis energia felhasználása megszűnjön és elérjük a klímasemlegességet . Hozzátette: mint energiahordozó a hidrogén megkerülhetetlen „kulcstechnológia”, alkalmazása számos területen szükséges, kezdve a közlekedéstől az energetikán át az ipari folyamatokig. „Alkalmazásának napi gyakorlata bizonyos területeken már zajlik, mondhati teljesen természetes” – jegyezte meg.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a hidrogén alkalmazása a külsőségeiben az emberek számára egyébként nem jelent újdonságot. Példaként az elektromos autókat említette, esetükben kizárólag annyi különbséget jelentene a technológiaváltás, hogy az addigi nehéz akkumulátor helyett a hidrogén biztosítaná az elektromosságát.

„Ráadásul 15 percnyi töltés is elegendő lenne egy 600 kilométeres autózáshoz, de ránézésre ugyanolyan gépkocsi lenne” – tette hozzá.

A fűtés kapcsán is hasonló a helyzet: a kazán esetében legfeljebb annyi változást tapasztalhatunk, hogy magasabb a tüzelő energiaértéke, de a felhasználás technológiájában – a gáz vezetéken érkezik – nincs újdonság – magyarázta a szakértő, aki szerint a hidrogénnel kényelemesebben, egyszerűbben, és ami a legfrontosabb, szén-dioxid-képződés nélkül csinálhatjuk mindazokat a dolgokat, amiket eddig is.

Honnan lesz elegendő hidrogén?

A hidrogént, annak érdekében, hogy kellően funkcionális legyen, megújuló (nap, szél, geotermikus és biomassza) energiából, illetve nem megújuló, de alacsony szén-dioxid-tartalmú nukleáris energiából kell előállítani – emelte ki Lepsényi István.

Emellett nagy kapacitású elektrolizáló berendezések sorozatára is szükség van, hogy az elektromos energiából hidrogén tudjunk előállítani, ami aztán – magas energiasűrűség mellett – szinte korlátlan ideig eltárolható. Végül pedig szükség lesz úgynevezett üzemanyagcellákra is, amelyek visszaalakíthatják a hidrogént például elektromos árammá – magyarázta.

Az Európai Unió 2030-as célkitűzése a technológia határozott és széles körű alkalmazása, amihez Magyarország is igazodna. Ilyen például, hogy a mostani szürke hidrogén helyett a zöld hidrogén arányát 50 százalékra emelnék.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/06/05/szakerto-a-hidrogenautok-15-perc-alatt-feltolthetok-lennenek