Szakáll Tibor értesítése alapján: Oktatási és támogatási program a női gazdálkodók számára Magyarországon

fotó Shutterstock

2021. október 15-én Magyarországon a vidéki nők világnapján bejelentették a női gazdáknak szóló TalentA oktatási ösztöndíjprogramot. A programot kezdeményezte és koordinálja a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat, a Magyar Női Unió Egyesület támogatásával.

A Corteva Agriscience célja, hogy a TalentA program keretében tovább bővítse az oktatási lehetőségeket és hozzáférést biztosítson újabb financiális lehetőséghez a mezőgazdasággal foglalkozó nők számára. A program, amin 30 magyar női gazdálkodó vehet részt egy összetett ingyenes online intenzív oktatási képzés szakmai szakértők és mentorok bevonásával. A képzés végén lehetőségük van pályázni a megadott támogatásokra azoknak a résztvevőknek, akik sikeresen teljesítették a programot és összehangban vannak projektötleteik a Corteva Agriscience 2030 fenntarthatósági céljaival, mint például a világ egyes részein tapasztalható  éhínség csökkentésével, a közösségek élelmezésbiztonságának fejlesztésével, az ivóvíz minőségének és hozzáférhetőségének javításával és az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel.

A teljes támogatási összeg 3.250.000 forint, amelyet a következőképpen osztanak szét a nyertes projektek között:

• 1. hely – 1.500.000 HUF

• 2. hely – 1.000.000 HUF

• 3. hely – 750.000 HUF

A nyertes projektek egy 6 alkalmas mentoráláson vesznek részt, ahol segítséget kapnak a szakmai kérdésekben és támogatják a projektjük elindulását.

A képzési terv a női gazdák tényleges igényein alapul, amelyeket a célközönség képviselőivel készített mélyinterjúk során azonosítottak, 2020 áprilisában. A képzési ütemterv a tervezői gondolkodás (design thinking) módszerén alapul – a kreatív problémamegoldás megközelítésén, amely segít a résztvevőknek abban, hogy jobban megértsék önmagukat és vállalkozásukat, új ötleteket és projekteket generáljanak, gyorsabban tanuljanak, új ismeretekre és készségekre tegyenek szert.

Magyarországon idén debütál először a TalentA program. Elsőként Spanyolországban, 2019 -ben a Corteva Agriscience a Falusi Nőegyesületek Szövetségével (FADEMUR) együtt indította el ezt az oktató és innovatív projektet a mezőgazdasággal foglalkozó innovatív szemléletű nők számára. A program bemutatkozása nagyon sikeres volt, ezért elindították Ukrajnában, majd Oroszországban, Romániában, Portugáliában és idén a magyar női gazdák számára is elérhetővé válik a képzési lehetőség és a támogatás.

Borsos László, ügyvezető igazgató – Corteva Agriscience, Magyarország:

“A Corteva Agriscience fenntarthatósági céljai között van a gazdálkodók támogatása, az életminőség javítása és a globális élelmiszer-ellátási lánc átláthatóságának növelése. A női gazdálkodók támogatásában a Corteva aktív szerepet vállal, amelynek egyik kiemelt projektje a TalentA program, ami segíti a női gazdákat az innovációban, üzleti készségek fejlesztésében és a piac naprakész ismereteinek elsajátításában. Fontos számunkra a magyar közösségek fejlesztése és támogatása, mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy megvalósul itthon a TalentA program, amely olyan sikeres volt már több országban.”

Kollár Krisztina, TalentA program koordinátora, vállalati kommunikációs specialista – Corteva Agriscience, Magyarország:

„A TalentA program elindításával Magyarországon, a mai modern kommunikációs eszközök segítségével olyan naprakész tudást tudunk eljuttatni országszerte a mezőgazdaságban dolgozó nőknek, amely segíti őket ötleteik és vállalkozásuk kibontakozásában, képességeik kreativitásuk és üzleti tudásuk fejlesztésében. A Corteva folyamatosan erőfeszítéseket tesz egy fenntarthatóbb jövőjéért, a nyertes projekteknek felajánlott támogatásokkal még egy lépéssel közelebb kerülünk ehhez a pozitív jövőképhez. A Corteva Agriscience őszintén köszönetet mond partnerének a Női Uniónak a támogatásért és a szakértelemért, amely lehetővé teszi a programban meghatározott célok elérését és a hozzájárulást közösségeink fejlődéséhez.”

Battyhány-Schmidt Margó, a Magyar Női Unió elnöke:

„A Magyar Női Unió küldetésé elsősorban a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalás népszerűsítése. Ezért is fogadtuk nagy örömmel a Corteva kezdeményezését, hiszen a TalentA program egyedülálló lehetőséget nyújt civil szervezetünk számára stratégiai céljai támogatásában, valamint a mezőgazdaságban dolgozó vidéki nők szerepének és hozzáadott értékének erősítésében. A Program partnereként a Magyar Női Unió innovatív eszközök és megoldások széles skáláját tudja biztosítani a hazai női mezőgazdasági vállalkozók számára, emellett az agrár szektor résztvevői és a vidéki női közösségek közötti folyamatos konstruktív párbeszéd kialakításában és fenntartásában is aktív szerepet kívánunk betölteni. “

A TalentA

Ki lehet a TalentA résztvevője?

Nők, akik mezőgazdasággal foglalkoznak és Magyarországon élnek, hajlandóak fejlesztési projekteken dolgozni, és elkötelezettek üzleti tevékenységük fenntartható, dinamikus és versenyképes kialakítása mellett, valamint hozzájárulnak a helyi közösségek fejlődéséhez amelyben élnek és dolgoznak.

Hogyan kell jelentkezni a versenyre?

2021. november 2. és november 15. között lehet jelentkezni a programra. A jelentkezés részleteiről a Corteva és a Magyar Női Unió honlapján lehet tájékozódni novembertől.

A résztvevők regisztrációja 2021. november 15-én 12 órakor zárul le. A nyertes résztvevőket e-mailben tájékoztatjuk.

A TalentA program kezdeményezője, támogatója és koordinátora:

A nemzetközi mezőgazdasági Corteva Agriscience vállalat

A TalentA program partnere és koordinátora:

Forrás: Magyar Női Unió Egyesülete, agroforum.hu