Szabad-e kerékpárral másokat szállítanunk?

Brocreative /Shutterstock
Nagypapa háta mögött a csomagtartón, barátnővel a vázon, esetleg egy haverral a kormányon, vagy akár gyerekkel utánfutóval…

[…]

Talán mondanunk sem kell, hogy a fentiek java része szabálytalan, bár 16 évnél idősebb személy szállíthat maximum 10 éves gyereket a kerékpár pótülésén. Ez utóbbi alatt nyilván egy direkt erre a célra kitalált gyerekülést ért a szabályalkotó, a csomagtartó nem pótülés. Ezt az alábbi vonatkozó KÖHÉM rendelet is alátámasztja:

„A kerékpárra gyermekülés olyan módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az ülésfelület súlypontjának a jármű hosszanti függőleges szimmetriasíkjában, a tengelysíkok között kell elhelyezkednie. A vezető háta mögött közvetlenül elhelyezett gyermekülés azzal a feltétellel megengedett, hogy háttámlával és a gyermek méretére beállítható, általa ki nem kapcsolható, a kibújást minden körülmények között megakadályozó utasvisszatartó rendszerrel van ellátva.

Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni, és a konstrukciónak meg kell akadályoznia, hogy a gyermek lába a kerékkel érintkezésbe kerülhessen. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, valamint az azzal együtt elforduló szerkezettel.”

A KRESZ nem rendelkezik a cargo bike-os személyszállításról, így jelenleg vélhetően annak rakodófelületén sem szabályos másokat fuvarozni.

Pár éve belekerült a KRESZ-be az utánfutó fogalma is, vagyis egykerekű vagy egytengelyű, de két nyomon haladó utánfutót lehet kapcsolni a bringához. Ugyan még a megengedett maximális tömeget is megadták (70 kg), de a gyerekek szállításáról szó sem esik. Ezeket az utánfutókat gyakran úgy alakítják ki, hogy egynél több gyerek is szállítható bennük, azonban ezt már üti az a szabály, hogy csak egy személyt szállíthat kerékpáros, és annak sem lehet köze a hajtáshoz.

Felnőtt utast sehogyan sem szállíthatunk, maximum tandem kerékpárral utazhat egyszerre akár két felnőtt személy is. Egy kivétel mégis akad: “Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.” – vagyis furcsamód a triciklisek számára van egy kiskapu a szabályban.

forrás: https://flowcycle.hu/ – Macsuga János

A Polgári Kisgazdák fontosnak tartják, hogy – hallgatva az adott terület szakértőire – betartsuk azokat a közlekedési és egyéb szabályokat, amelyek a saját és mások biztonságát szolgálják.