Svájcra is átterjedt a franciaországi erőszakhullám

Fotó hirado.hu

A rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot is: a rendőrség vasárnapra virradóra hét embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában – jelentette a Keystone-SDA hírügynökség.

Több mint száz fiatal gyűlt össze a város utcáin és okozott anyagi károkat az üzletekben. A hét letartóztatott közül egy 24 éves, a többi tizenéves. A rendőrség közleménye szerint a 24 éves férfi svájci állampolgárságú, a fiatalabbak – három fiú és három lány – portugál, szomáliai, boszniai, svájci, georgiai és szerb állampolgársággal rendelkeznek.

Franciaországban több mint négyszáz embert tartóztattak le a vasárnap éjjel kiújult zavargások során. A tiltakozásokat az váltotta ki, hogy kedden egy motoros járőr Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiút. A rendőr megállította az autót vezető fiút, és amikor az hirtelen elhajtott, egy rendőr szolgálati fegyverével lelőtte. A fiatalt szombaton temették el. A haláláért felelősnek tartott rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték.

Az incidens számos városra kiterjedő erőszakhullámot váltott ki Franciaországban. Emmanuel Macron elnök a zavargások miatt lemondta a hétfőre és keddre tervezett németországi hivatalos látogatását.

Forrás: demokrata.hu, MTI