Svájci delegációt fogadott az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága

Saját felvétel svájci delegáció

Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága 2018. június 14-én, csütörtökön fogadta a St. Gallisch-Appenzellisch Kraftwerkw AG küldöttségét.

Schmuck Erzsébet (LMP) köszöntötte a megjelenteket, és elmondta, hogy az energia-stratégia elsősorban az Országgyűlés Gazdasági bizottságának a feladat körébe tartozik. A Fenntartható Fejlődés Bizottság az éghajlatváltozásból eredő feladatokkal foglalkozik és a széndioxid kibocsátás a másik, a környezetgazdaságot meghatározó feladat. Nagy jelentősége van még a nap-, szél- és geotermikus energia-felhasználás fejlesztésének.

Kepli Lajos (JOBBIK) az energia-politika aktuális kérdéseiről beszélt. Elmondta, hogy 40 százalékos az energia-importfüggőségünk, és Paks adja a magyar elektromos áramigény 40 százalékát. Második helyen áll az elavult lignit alapú áramtermelés.

Hajdú László (MSZP) nem kívánt élni a felszólalás lehetőségével.

A delegáció megköszönte a tájékoztatást, majd idegenvezető segítségével sétát tett a Házban. (Forrás: saját jegyzet. A kép forrása: saját felvétel)

A Polgári Kisgazdák szakértői szinten képviseltették magukat ezen az eseményen. A megjelent polgári kisgazda szakértő, Dr. Paál Sándor szakmai véleménye: Magyarországnak az energia-ellátás mennyiségi biztonságának a megteremtéséhez és az energia-import miatti függőség csökkentéséhez feltétlenül szüksége van a Paksi Atomerőmű bővítésére. Ugyanakkor senki sem gondolja komolyan, hogy a paksi bővítés minden energia-ellátási gondot egy csapásra meg fog oldani. Az alternatív energia-termelési lehetőségek nagyon fontosak. Ennek a jegyében nem rég adott át maga, Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter egy nagy teljesítményű naperőmű parkot, éppen Pakson. A Polgári Kisgazdák nagy jelentőséget tulajdonítanak a zöldséghajtatásban a geotermikus energia ésszerű felhasználásában, valamint a vízfolyások medrének az optimális talajvízszint eléréséig történő duzzasztásában, aminek lehet energia-termelési és öntözési haszna egyaránt, illetve a vízi közlekedésre alkalmas vízfolyás szakaszokon növelhető a hajózás biztonsága és az édesvízi haltermelésre rendelkezésre álló tér is. (KPE)