Sürgősen el kell kezdeni az ügyintézést annak, aki jövőre öntözné a földjeit

Fotó magro.hu

Szántóföldi öntözőgép bemutatót rendezett a Bauer Hungária Kft. a Győr-Moson-Sopron megyei Rajkán. Az egész napos program gyakorlati részében főként a kukorica és a repce öntözése szerepelt. Az előadásokon pedig, többek között, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése című vidékfejlesztési pályázatról, az aszály és a klímaváltozás kérdéseiről volt szó. A gazdák azt is megtudhatták, milyen öntözőgépek segítségével növelhetik a termésmennyiséget a földjeiken.

A rendezvényre az egész országból érkeztek gazdák, akik között volt olyan érdeklődő is, aki a Hajdúságból utazott Magyarország észak-nyugati csücskébe, hogy megtudja, milyen öntözési szempontokat érdemes megfontolnia ahhoz, hogy sikeresen termeljen.

Tóth Éva, a Bauer Hungária Kft. ügyvezetője a Magro.hu megkeresésére elmondta, hogy a résztvevők nagy része a közeljövőben tervezi öntözőgépek vásárlását. Ezért volt különösen fontos a gyakorlati bemutató előtt Németh-Szecsei Tímea pályázatíró előadása, aki az öntözés pályázati lehetőségeiről beszélt, és felhívta a figyelmet rá, hogy a pályázatok beadásának végső határideje 2020. augusztus 3. Aki belevágna, annak ezt most kell megtennie, mert szüksége lesz egy évre ahhoz, hogy minden engedélyt beszerezzen. Ha valaki 2020 áprilisában öntözni szeretne, a kiválasztott gépet októberben kell megrendelni a gépszállítótól, hogy februárban leszállítsák neki. Ezért mindenképpen érdemes már most nyár végén cselekedni.

A gyakorlati bemutató

A házigazda Rajkai Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Szövetkezet földjein különböző típusú öntözőgépek működnek. Vannak mobil Bauer Rainstar öntöződobok, dízelaggregátok, Corner karos és normál Center berendezések, valamint lineárok is. Fontos tényező, hogy az öntözés kialakítása során minden területhez, valamint növényhez megtalálják a megfelelő technikát és szakembereket. A szántóföldi bemutatón a mobil gépek közül egy 125 mm átmérőjű és 450 m hosszú tömlővel szerelt öntöződobot néztek meg az érdeklődők. A gép 1 szórófejjel kb. 8 óra alatt öntöz be 6 hektár területet 15 mm vízborítással. A Corner karral szerelt Center öntözőgép 63,39 hektáron teszi ezt. Az alapgép hossza 396 méter, nyitott Corner karral 487, végszórófejjel összesen 516,3 méteres.

A házigazda tapasztalatai azt mutatják, hogy jelen időjárási viszonyok között a kukorica fordulónként minimum 15-20 mm vizet igényel. Amennyiben szabályos tábláról van szó, a lineár berendezések az optimálisak. Erre jó példa az a 88 hektáros terület, ahol a tömlős vízbetáplálású, indukciós vezérlésű, 7 toronyból álló, 850 méteres Bauer Lineár üzemel.

A gépek vezérlését és az öntözésirányítás lehetőségeit is bemutatták

A SmartRain öntözésvezérlési szoftver segítségével az öntözőgépek tevékenysége megjeleníthető a számítógép képernyőjén, és egy alkalmazással a mobileszközökön is. Az öntözési események naplózásával és az adatok elemzésével az öntözés gazdaságosabbá tehető, és bárhol van is a gazda, azonnal beavatkozhat a folyamatokba. A gyakorlati bemutatón a tabletről indították el a helyszínen lévő öntözőgépeket, és a képernyőn nyomon követhető volt, hogy melyik öntöz éppen, milyen régóta üzemel és mennyi vizet juttatott ki.

Forrás és fotók: Magro.hu