Sürgős lenne a drón-használat szabályozása

A növényvédelmi drón permetezést végez a tábla fölött. - A kép mentése: edenkert.hu

A rendezetlen jogszabályok miatt permetezésre nem lehet legálisan drónt használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

A földi gépkezelő kezében tartott távirányítóval vezethető a drón, alacsonyan repülve a tábla fölött. A gép fedélzetén elhelyezett GPS-rendszer és a mikroprocesszoros vezérlés biztosítja a tábla egyenletes lefedését a permetező-szerrel. – A kép forrása: digit.manager.hu

A precíziós mezőgazdaság térhódítása következtében rendelkezésre állnak pontos földrajzi helymeghatározásra szolgáló eszközök, amelyek munka- és erőgépekre felszerelhetők. Elérhetőek a precíziós tápanyag-kijuttató, vető- és permetezőgépek, illetve a permetezésre alkalmas drónok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azonban felhívja a figyelmet arra. hogy egyelőre rendezetlen a drónos permetezés jogszabályi helyzete. Az Európai Bizottság állásfoglalása alapján a drónok is légi járműnek minősülnek, az általuk végzett növényvédelem pedig légi növényvédelemnek. Magyarországon a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet alapján lehet légi növényvédelmi tevékenységet végezni. Azonban a pilóta nélküli légi járművekre sem fizikailag, sem jogilag nem alkalmazhatóak a rendeletben foglalt feltételek. Ezen kívül a hatályos jogszabályi előírás szerint a Magyarországon forgalmazott növényvédelmi gépeket típusminősítési eljárásnak kell alávetni – amely a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének (NAIK-MGI) feladata. Ennek során ellenőrzik, hogy a permetezőgép megfelelően működik-e, szórásképe egyenletes-e, és használata nem okoz-e elfogadhatatlan környezeti terhelést. A drónokra – jogszabályi hiányosság miatt – nincs típusminősítési szabvány. A helyzet rendezésén a NAIK-MGI és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közösen dolgozik.  (Forrás: agrofórum. hu)

A kép forrása: agrarunio.hu

A Polgári Kisgazdák úgy látják, hogy a jogszabályoknak feltétlenül követni kell a rohamos technológiai fejlődést. A mai, nagyon hatékony kémiai szerek a növényvédelemben nagyon finom eloszlásban és kis mennyiségekben alkalmazhatók a viszonylag nagy szántóföldi területeken is. Ostobaság lenne a drónok előnyeit kiiktatni a hatékony növényvédelemből, csak azért mert néhány egyszerű légi-közlekedési szabályt nem tudunk megalkotni az ember nélküli repülő-szerkezetekre vonatkozóan. Mindezen túlmenően a Polgári Kisgazdák szorgalmazzák a mezőgazdasági hasznosítású drónok hazai sorozatgyártásának a megszervezését, annak érdekében, hogy minél több kisparaszti gazdaságot fel lehessen szerelni ezzel az eszközzel. A Polgári Kisgazdák véleménye az, hogy hamarosan belépünk a XXI. század harmadik évtizedébe! (KPE)