Súlyos nukleáris katasztrófára figyelmeztet a NAÜ

150-megaton thermonuclear explosion, Bikini Atoll, 1 March 1954.The unexpected spread of fallout from the test led to awareness of, and research into, radioactive pollution. Courtesy UNO. (Photo by Ann Ronan Pictures/Print Collector/Getty Images)

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján.

https://1ad783ae24f38dec0886aa529f7935bb.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek. A közlemény értelmében „a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel”, a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket, és megfelel az erőműegységek normális működésének.

Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A Roszatom a történtek után közölte, hogy a zaporizzsjai atomerőmű három alkalmazottja megsebesült az étkezde környékét ért dróncsapás következtében, az egyikük súlyosan.

Az orosz állami atomenergetikai vállalat példátlannak nevezte a támadást, és felszólította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), személyesen az ügynökség főigazgatóját, Rafael Grossit, valamint az uniós országok kormányait, hogy reagáljanak az atomerőmű biztonságát közvetlenül fenyegető veszélyre, és ítéljék el a helyzet eszkalálására tett kísérletet Európa legnagyobb atomerőműve körül.

Grossi nyomatékosan felszólította a katonai döntéshozókat, hogy tartózkodjanak minden olyan cselekménytől, amellyel veszélyeztetnék a nukleáris létesítmények védelmét szolgáló alapelveket. Hangsúlyozta: az ilyen jellegű meggondolatlan támadások jelentősen növelik egy nagyszabású nukleáris baleset kockázatát.

Az ukránok az oroszokra mutogatnak

A támadás után az ukrán katonai hírszerzés szóvivője azt közölte, hogy Ukrajnának semmi köze a vasárnapi incidensekhez. „Ukrajnának semmiféle fegyveres provokációhoz nincs köze az Oroszország által illegálisan megszállt zaporizzsjai atomerőmű területén” – hangoztatta Andrij Juszov, akit az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

„Az ukrán atomerőmű területén elkövetett orosz támadások, ideértve az utánzott támadások (…) a megszállók jól ismert törvényszegő gyakorlatai” – állította Juszov.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az X-en arról írt, hogy a vasárnapi dróntámadás károkat okozott az egyik reaktort rejtő épületben, de a létesítmény nukleáris biztonsága nem sérült.

A BBC beszámolója szerint az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynöksége (NAÜ) figyelmeztetett, hogy a zaporizzsjai atomerőmű elleni újabb dróntámadás jelentősen növeli egy súlyos nukleáris baleset kockázatát – írja a Portfolio.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/kulfold/2024/04/08/sulyos-nuklearis-katasztrofara-figyelmeztet-a-nau