Súlyos következményei lesznek, ha nem oldjuk meg a használt napelemek újrahasznosítását

napelemek-napkollektor.hu

Miközben világszerte mind több kisebb-nagyobb naperőművet telepítenek, egyre nagyobb problémát jelent a növekvő mennyiségű kiszolgált napelem-panel kezelése. Az élettartamuk végére ért panelek széles körű újrahasznosítása jelenleg annak ellenére sem megoldott, hogy a bennük található értékes alapanyagok kinyerése jelentősen mérsékelhetné az iparág bányászati igényeit. Így pedig az is félő, hogy a következő években hatalmas tömegben árasztják majd el a hulladéklerakókat az elhasznált panelek, amelyekből ráadásul káros vegyi anyagok is a környezetbe szivároghatnak.

Addig, amíg a naperőművek nem kezdték el tömegesen meghódítani a földeket, háztetőket és egyéb felületeket, az átlagosan 25 éves gyártói garanciával forgalmazott panelek élettartamának lejárata utáni sorsa nem a legfontosabb problémák között foglalkoztatta a tudományos közösséget. A napenergia örvendetes terjedésének árnyoldalaként, illetve az első hullámban telepített naperőművek termelésből való kiöregedésével azonban napjainkra a probléma igencsak láthatóvá vált.

A világ villamosenergia-ellátásának még mindig csak körülbelül 3 százalékát fedező napenergia és az azt szolgáltató fotovoltaikus naperőművek terjedése a 2000-es években indult el igazán. Noha az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek időnként eddig is jelentős számban károsították a létesítményeket, a jellemzően 25-30 éves jótállással rendelkező panelek hulladékként való tömeges megjelenése csak ez utánra várható. Amennyiben a célzott, nagy arányú és hatékony újrahasznosításra nem sikerül megfelelő eljárást kitalálni, úgy 2050-re az összes elektronikai hulladék tizedét a használt panelek fogják kitenni – hívják fel a figyelmet az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma alá tartozó National Renewable Energy Laboratory (NREL) elemzői. A Nature Energy című folyóiratban publikált tanulmányukban úgy becsülték, hogy a 2020-as évtized végére körülbelül 8 millió, az évszázad közepére pedig mintegy 80 millió használt fotovoltaikus panel végezheti szemétlerakókban.

Forrás: portfolio.hu, Major András