Súlyos a helyzet: drámai felhívást adott ki az orvosi kamara a következő hetekre

Fotó Csudai Sándor, origo.hu

Hetente maximum lehetőleg csak egyszer menjünk vásárolni, ne plázázzunk a barkácsáruházakban, ha lehet, mellőzzük a tömegközlekedést, ne találkozzunk barátainkkal, szeretteinkkel, ne most menjünk a közkedvelt parkokba kirándulóhelyekre. Maradjon el az idei húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, mert a találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség – írja a súlyosbodó járványhelyzetre, a covid-halálozási világranglista első helyére reagáló közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A Covid-19 betegség minden eddiginél erősebben támad. A baj nagy, és ha nem vigyázunk, még nagyobb lesz. A népességarányos halálozási mutatókban napok óta elsők vagyunk a világon, a kórházi osztályok túlnyomó része már Covid-osztály, az intenzív osztályok sokszoros terhelés alatt vannak, a műtők leálltak, az ott lévő lélegeztetőgépeken is már Covid-betegek küzdenek az életükért. A vezényelhető egészségügyi dolgozók elfogytak, a kórházak önkénteseket keresnek a kórházi munka segítésére – olvasható a MOK közleményében.

A járvány legyőzése, az ország kinyitása, a negyedik hullám megelőzése az oltási program gyors, eredményes végrehajtásán múlik. Ebben kifejezetten jól állunk, de

az, hogy most, a harmadik hullám csúcsán hányan kerülnek kórházba, hány honfitársunkat veszítjük el, az a korlátozó intézkedéseken és a lakosság önfegyelmén, szabálykövetésén múlik. Ezért egyszerre kell erőltetett menetben folytatni az oltási programot és erősíteni a személyes védekezést, távolságtartást, kapcsolat-minimalizálást.

– írják a közleményben.

A helyzet rendkívül súlyos, ezért a Magyar Orvosi Kamara elnöksége mindenkitől azt kéri,

hogy csak rendkívül indokolt esetben mozduljon ki otthonról.

A lakosságot ara kérik, hogy:

  • tervezzék meg a bevásárlást, lehetőség szerint hetente maximum 1 alkalommal menjenek boltba,
  • közeledik a tavasz, az egyedül végzett kerti munka veszélytelen, de ne a barkácsáruház legyen az új pláza, ahol közösségi életünket éljük,
  • aki teheti, mellőzze a tömegközlekedési eszközöket,
  • ne látogassuk szeretteinket, ne találkozzunk barátainkkal, jelenleg ezzel vigyázunk a legjobban rájuk,
  • ne menjenek hétvégén a közkedvelt parkokba, tavakhoz, kirándulóhelyekre,
  • kerüljenek minden halasztható utazást, belföldön is,
  • idén maradjon el a húsvéti rokonlátogatás, locsolkodás, hogy jövőre is meglocsolhassuk szeretteinket – írják.

A találkozások csökkentése, a távolságtartás, a helyes maszkviselés és a kézmosás most emberéletek számában mérhető személyes felelősség – hangsúlyozzák a közleményben.

„Tudjuk, hogy mindez sok lemondással jár, mindenki vágyik a szabadabb, korlátozás nélküli életre, de idő előtti lazítással ne tegyük eredménytelenné az eddigi korlátozásokat. Ma Önökön múlik, hogy az intenzív osztályokra olyan terhelés hárul-e a közeljövőben, ami már korlátozza az ellátás biztonságát.” – fogalmaz a MOK elnöksége.

A döntéshozókat arra kérik, hogy:

  • azonnal korlátozzák az üzletekben egyidejűleg tartózkodó vásárlók számát,
  • tiltsák meg közterületen 3 főnél nagyobb beszélgető csoportok kialakulását, ez alól kivételt csak az egy háztartásban élők jelenthessenek,
  • rendeljék el a plázák, bevásárlóközpontok bezárását, azokban kizárólag az élelmiszerbolt és gyógyszertár tarthasson nyitva, és a közösségi tereket kizárólag a boltok megközelítésére lehessen használni.

Forrás: napi.hu, Szepesi Anita