Süli János: Paks II. miatt Magyarországnak nincs hiteltartozása Oroszország felé

A kép forrása: kormany.hu

A két új paksi atomerőművi blokk megépítéséhez Magyarország eddig mintegy 78 millió eurót hívott le az Oroszországgal kötött nemzetközi hitelmegállapodásból – közölte Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter képviselői kérdésre szerdán adott írásos válaszában. Ismertette: ezt az összeget a kedvező pénzpiaci helyzetet kihasználva Magyarország 2018 májusában teljes egészében előtörlesztette, így jelenleg a paksi hitel miatt nem áll fenn tartozás az orosz fél felé. MTI,

Süli János: A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani

A klímapolitikai célkitűzéseket atomenergia nélkül nem lehet végrehajtani, az atomerőművek folyamatosan képesek előállítani az ipar és a lakosság számára szükséges áramot – mondta Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten, a Budapest Energy Summit nemzetközi konferencián.

Az energiaellátás biztonságát, valamint a gazdaságossági és a klímavédelmi szempontokat is figyelembe véve Magyarországnak nincs más alternatívája, mint atomerőmű építése – emelte ki előadásában Süli János.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a kormányzat támogatja a megújuló energiák arányának növelését, a megújuló energiaforrásokkal együttműködve szeretnék megoldani az ország áramellátását.

A tárca nélküli miniszter felidézte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. elemzését, amely szerint 2030-ra a magyar ipari és lakossági felhasználóknak 3500-5000 megawatt közötti hazai plusz kapacitásra lesz szüksége, ez is indokolja a két új paksi blokk megépítését – fejtette ki. MTI