Süli János: Fontos lépések a Paks II. projektben

Újabb kulcsfontosságú engedélykérelmet nyújtott be a hatóságnak a Paks II. Zrt. Mindeközben zajlik a főépület terveinek engedélyezése és a segédépületek kivitelezése a Paks II. projektben.

Benyújtotta a reaktortartályok gyártási engedélye iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalnak a Paks II. Zrt. – A dokumentáció benyújtása újabb jelentős mérföldkő a projekt életében, hiszen a reaktortartály gyakorlatilag az „atomerőmű szíve”, melynek elkészítését – más hosszú gyártási idejű berendezéshez hasonlóan – külön engedélyhez kötik a jogszabályok – emelte ki Süli János. A Paks II. projektért felelős miniszter úgy tájékoztatott, hogy a reaktortartályokat az oroszországi Volgodonszkban fogják legyártani várhatóan mintegy 36 hónapos munka eredményeként, orosz és magyar szakemberek folyamatos kontrollja mellett. A projekt további aktualitásáról elmondta, hogy a létesítési engedélyezés eljárás folyamatban van. – Ahogy a hatóság is jelezte, a 2020 júniusában benyújtott engedélyezési dokumentáció rendkívül alapos volt. Ugyanakkor azért, hogy az Országos Atomenergia Hivatal meg tudjon győződni valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről, néhány területen további értékelés, elemzés elvégzését látta szükségesnek – fejtette ki Süli János.

Ezzel párhuzamosan az orosz és magyar fél szakemberei a további engedélyekkel kapcsolatos munkát végzik. – Ezen engedélyek birtokában a főépület kivitelezési fázisába léphetünk. A segédépületek építése folyamatos, aki elmegy a 6-os úton, láthatja az üzemcsarnokok acélszerkezetét, az irodaépületeket, köztük az Erőmű-beruházási Központot, ahová már beköltöztek a Paks II. mérnökei, hogy onnan irányíthassák a telephelyi munkálatokat. Öt komplexumban összesen 18 épület vagy építmény létesítése halad folyamatosan – részletezte a miniszter. – Mindnyájan azon dolgozunk, hogy 2029-ben, illetve 2030-ban megkezdhessék kereskedelmi üzemüket a blokkok – húzta alá. 

Süli János megerősítette, hogy készülnek egyéb hosszú gyártási idejű berendezések – például a zónaolvadék-csapda – engedélyezési dokumentációi is, a projekt megkapta a fizikai védelmi és a katasztrófavédelmi engedélyt, valamint a résfal és a talajmegerősítés tesztek munkálataira, illetve a mínusz öt méteres szint feletti talaj kiemelésére vonatkozó engedélyt. A miniszter úgy tájékoztatott, hogy a kitermelt földet az üzemi területen és a Duna, illetve 6-os főút közötti szomszédos területeken fogják deponálni, a szállítással nem terhelik a környékbeli utakat.

Forrás: teol.hu