Süli János: Ez lesz a legmodernebb, legbiztonságosabb erőmű

Meg fog épülni a két új blokk Pakson, mivel nagyon magas az energiaimport Magyarországon – jelentette ki Süli János az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A tárca nélküli miniszter elmondta, hogy az elmúlt napokban 50 százalék körül volt az importált villamosenergia aránya, ami a két blokk építése nélkül még tovább nőne.

A hvg.hu azt írta, hogy még ma sem biztos, hogy megépülnek-e ezek a blokkok. A miniszter szerint ő ilyet nem mondott.

 

Süli János elmondta, hogy nincs szó csúszásról, ez „félrefogalmazás”, mivel az Európai Bizottság megállította a folyamatot 16 hónapra, ezalatt nem lehetett érdemi munkát végezni. Ez behozhatatlan, mert sem az orosz fél, sem más alvállalkozó nem dolgozhatott ezalatt – idézte fel.

A Bizottság végül Magyarországnak adott igazat, tehát az állam olyan körülmények között folytathatja a beruházást, hogy az EU-s előírásoknak minden szinten megfelel.

Az újonnan épített blokkok nagyon biztonságosak lesznek, például még az ellen is védve lesznek, ha egy repülőgép rázuhanna a főépületre, mivel kettős kupolaszerkezet veszi körbe. A miniszter kijelentette: hogy ez lesz a legmodernebb, legbiztonságosabb erőmű.

A blokkok 2026-27-ben állhatnak üzembe.

ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális