Stumpf István nem harcot hirdet

Külföldi hallgatók doktorrá-avatása a Pécsi Tudományegyetemen. - A kép forrása. pecsiujsag.hu

A magyar felsőoktatást olyan helyzetbe lehet és kell hozni, amellyel versenyképes lesz és a digitális korban, a globális világban azt a nemzeti kincset, amit az egyetemek jelentenek, azt termőre tudja fordítani – jelentette ki Stumpf István felsőoktatási modellváltást koordináló kormánybiztos Magyarország élőben című műsorunk szerdai adásában.

Stumpf István szerint ma van egy olyan erős magja az egyetemi oktatásnak, ami visszahúzza a teljesítménytől az embereket. A kormánybiztos úgy gondolja, hogy több kormány is nekik futott már, hogy változtasson ezen a rendszeren.

Most ez esélyt ad annak, hogy Magyarország igazodni tudjon a megváltozó környezethez, hogy Magyarország versenyképes legyen

– tette hozzá. Stumpf István, aki továbbra is úgy gondolja, hogy nemzetstratégiai kérdésről van szó, hiszen – fogalmazott –

„ha elbukjuk ezt a meccset, akkor az ország jövője kerül veszélybe, gyerekeink jövője kerül veszélybe”.

Kiemelte, most a kormány úgy döntött, hogy az uniós pénzekből 1500 milliárd forintot az egyetemek fejlesztésére kíván fordítani, de – mutatott rá – nem szabad hagyni elfolyni a pénzt, hanem egy olyan struktúrába kell belerakni, ami ösztönzi a benne lévőket arra, hogy jobb minőséggel álljanak elő.

Stumpf István elmondta, ő nem harcot hirdet, hanem szerinte a bizalmatlanság kis köreit kell lebontani, mert a bizalmatlanság kis körei nem engedik meg azt, hogy értelmesen lehessen tárgyalni.

Arra a kérdésre, hogy mitől lesz jobb a felsőoktatás minősége Magyarországon, az egyetemi tanár úgy válaszolt, attól lesz jobb, hogy a benne lévők érdekeltek lesznek ebben.

Forrás: hirtv.hu