Stratégiai fejlesztés a turizmus-vendéglátásban

Fotó privatbankar.hu

A turizmus-vendéglátás újraindít, a további fejlesztések, korszerűsítések végrehajtása érdekében több törvény módosítását érintő törvényjavaslat került benyújtásra a Kormány részéről.

Ennek indoka, hogy a 2010 óta kiemelkedő eredményeket felmutató turizmus-vendéglátás újraindítása, fejlesztése, korszerűsítése elengedhetetlen feladat. Meg kell teremteni a kor kihívásainak megfelelő minőségi szálláshelyeket is.

Mindezek mellett az ágazat digitalizációját meg kell teremteni és be kell vezetni az innovatív technológiát.

Több információ birtokában célzottabb és hatékonyabb támogatást lehet nyújtani az ágazatnak.

Szálláshely-szolgáltatás csak a Kormány rendeletében meghatározott rendelkezések megtartásával és bejelentést követően folytatható.

A szálláshely-minősítés az állam hatáskörébe tartozó tevékenység. Első esetben ingyenes az ezzel kapcsolatos eljárás, a későbbiekben ezért díjat kell fizetni.

A Kormány kap felhatalmazást a szálláshely-szolgáltatási tevékenység részletes feltételeinek meghatározására, míg a miniszter az eljárások körének és díjának megállapítására.

A törvény hatálya az államháztartás alrendszeréből vagy uniós forrásból nyújtott támogatás igénybevételével megvalósuló turisztikai fejlesztésekre, szálláshely-szolgáltatókra és igénybe vevőkre, vendéglátó üzlet üzemeltetőkre és a turisztikai attrakciókra,mindezeket látogatókra terjed ki.

A félreértések elkerülése érdekében a jogszabály meghatározza a turisztikai attrakció és üzemeltetője,a turisztikailag kiemelt jelentőségű településre, a  vendéglátó üzletre és üzemeltetőjére  vonatkozó fogalmakat.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ gyűjti és rendszerezi a fentiekkel kapcsolatos adatokat.

A szálláshely-szolgáltató és a vendéglátó is döntően elektronikus úton szolgáltat adatokat.

A regisztrációs kötelezettség a szálláshely-szolgáltatók vonatkozásában a 2019. július 1-jét követően tevékenységet kezdőkre vonatkozik,a vendéglátók  és turisztikai attrakciók vonatkozásában  ez 2021. november 1.

A majdan végrehajtási rendeletekkel teljessé váló törvényt a Polgári Kisgazdák azért támogatják, mert az üzemelők és a szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeit is megfelelően figyelembe veszi, így várható az ágazat erősödése, ami az egész országnak, de főként a vidéknek is jelentős érdeke.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő