Stabil európai néppárti előnyt jeleznek a közvélemény-kutatások

Manfred Weber, az Európai Néppárt listavezetője. - A kép forrása: nemzeti.net

Az Európai Néppárt (EPP) stabil előnyre tehet szert a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon a legfrissebb felmérések szerint, amelyek eredményét hétfőn ismertették Brüsszelben.

A tagállamokban külön-külön készített közvélemény-kutatások EP által összesített eredménye szerint a néppárt 183 mandátumra számíthat a következő ciklusban immár csak 705 tagú képviselőtestületben, míg a második helyezett szociáldemokraták (S&D) 135 mandátum megszerzésére esélyesek. Várhatóan a liberálisok (ALDE) alkotják majd a harmadik legnagyobb képviselőcsoportot 75 taggal. Utánuk következhet a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) 59 fővel. A mostani harmadik legnépesebb frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pedig a brit képviselők távozásával vissza csúszik az ötödik helyre 51 mandátummal. A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldalnak (GUE-NGL) körülbelül 46, a zöld frakciónak 45, a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalomnak (EFDD) 43, a függetlenként politizálóknak 10 helyet jósol a közvélemény-kutatás. Az egyéb kategóriába 58 képviselőt soroltak, akikről egyelőre nem tudni biztosan, hogy melyik frakcióba fognak beülni, már ha egyáltalán valamelyikbe.

A 24. hu, kiemeli: a mandátumbecslésé alapján Magyarországról a Fidesz-KDNP 13 képviselőt küldhet az EP-be, a Jobbik 4-et, az MSZP-Párbeszéd 3-at, a DK pedig 1-et. A Momentumot éppen a bejutáshoz szükséges 5 százalékra mérik, az LMP-t pedig 4,5 százalékra. Az MKKP 3,7 százalékon áll, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 1,2 százalékon, ezek a pártok nem szereznének mandátumot.