Stabil a magyar érdekképviselet, megerősödött a Magyar Közösség Pártja a szlovákiai önkormányzati választásokon

Megerősödött a Magyar Közösség Pártja a Felvidéken. - A kép forrása: korkep.sk

A magyar érdekképviselet a hétvégi szlovákiai önkormányzati választáson nem csorbult, meg tudta őrizni azokat a pozíciókat Dél-Szlovákiában, amelyeket eddig is bírtak – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár a voksolás eredményeit értékelve hétfőn Budapesten. Kitért arra is, hogy a Magyar Közösség Pártja (a továbbiakban: MKP) erősödött a választásokon.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának az elnöke. – A kép forrása: mkp.sk

Potápi Árpád János a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rendezvényén kiemelte: az önkormányzati választások az adott településen élőknek a legfontosabbak, sokszor nem is a pártpolitikai szempontok a döntőek. Arról szól, hogy egy adott helyen a polgármester, az önkormányzat hogyan végezte el a feladatát, mit sikerült letenni az asztalra. Az államtitkár gratulált azon magyar polgármestereknek, képviselőknek, akik ismét mandátumot nyertek el, azaz a választók által is bizonyítottan jól dolgoztak. Hozzátette: ahol nem a Magyar Közösség Pártjának győzelme született, ott is erős magyar érdekképviselet van. Az MKP-ról szólva kiemelte: nagyjából az a trend folytatódott, mint a megyei választásokon. A nyugati térségben az MKP hagyományosan erősebb, több pozícióval bír és ezeket a választási eredményeket most is tudta hozni. A közép- és keleti régiókban már az előző választáson sem volt olyan erős, ezt mutatták a mostani választások. Ugyanakkor összességében erősödött a párt mind a polgármesteri, mind a képviselői helyek számát tekintve – értékelt az államtitkár. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke kiemelte: azzal, hogy 314 (polgármesterjelölt) indulója volt a pártnak és 2250 felett volt a képviselőjelöltek száma, megtették azt, amit sokan lehetetlennek ítéltek, a régióban nem csak megtartották erejüket, de még erősödtek is. Hosszútávon kitartó és értékek mentén politizáló közösségként jellemezte a pártot, és úgy fogalmazott: ahol most még nem polgármesterük van, majd lesz. Kitért arra is, hogy az MKP megtartotta negyedik pozícióját pártként, olyan településeken győztek, ahol eddig nem tudták átvenni az irányítást. Kiemelte a fiatal politikusaik jó eredményeit is. Megjegyezte: huszonnyolc 3 ezer lakosnál többet számláló település van, ebből 8-at irányít az MKP, 4-et a Most-Híd, és 16-ot független polgármester. A hétvégi voksoláson a Magyar Közösség Pártjának több polgármestere és önkormányzati képviselője lesz a négy évvel ezelőtti választás eredményeihez képest. Az MKP a korábbi 107-ről 115-ra növelte polgármesterei számát, önkormányzati képviselőik száma pedig mintegy százzal, közel 1250-re nőtt. – Több polgármesteri és önkormányzati képviselői mandátumot sikerült szereznie a kizárólag szlovák lakosságú megyékben is jelölteket állító Most-Hídnak is. Így a vegyes pártnak a nem hivatalos végeredmények szerint 127 polgármestere és 915 önkormányzati képviselője lesz. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője arról beszélt: Szlovákiában elég instabil a pártrendszer, évről évre nő a független képviselők száma. Ilyen körülmények között az MKP őrzi stabilitását. (Forrás: MTI)

A Polgári Kisgazdák változatlanul azon az állásponton vannak, hogy a Felvidéken élő magyar-ajkú lakosság érdekeinek az érvényesítéséhez egységes és szövetségben történő közéleti fellépésre van szükség. A dolog nem kezelhető másképp, mint úgy, hogy Magyarország biztosítja a mostani közigazgatási területén élő szlovák kisebbség jogait, és viszonossági alapon ugyanezt kéri a felvidéki magyarság számára is. A két szomszédos országnak nincs is más lehetősége, mint jó szomszédokhoz méltó módon, kölcsönös megértésben kezelik ezeket az ügyeket. (KPE)