Spiegel: Nem zárják ki a Fideszt az EPP-ből

Fotó EPP

Egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), mert nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban – jelentette pénteken a Der Spiegel. A német hírmagazin hírportálján – és nyomtatásban szombaton megjelenő számában – közölt beszámolóban kiemelték, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő pártjának továbbra sem kell tartania attól, hogy kizárják az EPP-ből. Értesülésük szerint Donald Tusk, az EPP elnöke tagpárti vezetőkkel telefonon folytatott megbeszélésein világossá tette, hogy jelenleg nincs meg a többség a Fidesz tagságának megszüntetéséhez, ami főként a nagyobb tagpártok hozzáállásának tulajdonítható.

„Már nem egy centire, hanem kilométerekre vagyunk a Néppárt egyes részeitől” – mondta Novák Katalin a Fidesz külügyekért felelős alelnöke az atv.hu-nak, kiemelve: vannak, akikkel baráti közelségben van a kormánypárt és vannak olyan pártok, melyek az eredeti irányhoz képest már jócskán balra tolódtak. „Törekszem arra, hogy találjuk meg a közös pontokat. Ne ragadjunk le ott, hogy egy évvel ezelőtt mi volt, hogy volt egy plakátkampány, ami annak idején nem tetszett. Rendben, ezt tudomásul vettük, változtattunk rajta! Most már azonban gyakran az az érzésem, hogy árnyékbokszolásról van szó” – mondta.

Novák Katalin szerint a Néppárt „durva házasságtörést” követett el a Sargentini-jelentés elfogadásakor, „a megcsalás az megcsalás”. „Közel egy évvel ezelőtt úgy fogalmaztam, hogy szétköltöztünk, de még nem váltunk el. Azóta sem váltunk el, de ideje eldöntenünk, össze tudunk-e költözni ismét, meg tudjuk-e találni azt, ami összeköt bennünket vagy túlságosan eltávolodtunk már egymástól” – nyilatkozta. Mint mondta heteken belül döntést kellene hozni, közösen vagy külön-külön, „a lényeg, hogy ne húzzuk ezt a se veled-se nélküled állapotot sokáig”.

MTI, ATV.HU