Spanyolország jelen formájában nem szavazza meg a Brexit-megállapodást

Fotó Múlt-kor

Spanyolország régen vitatja Gibraltár hovatartozását és ezzel napirenden tart egy XVIII. századbeli spanyol-angol -mindmáig fennmaradt – szunnyadó ellentétet.

A Polgári Kisgazdák többször leszögezték, hogy álláspontunk szerint mindenki érdeke lenne Európában (nem annyira a tengeren túl), hogy Nagy Britannia az Európai Unió része maradjon. A Brexit tárgyalások azonban nem vezethetnek egyik, vagy másik állam részéről zsaroláshoz, mert ez végzetesen megrontaná Európa és Nagy Britannia viszonyát. A kölcsönös ellentétnek pedig csak kívülálló hatalmak örülnének. (kpe)

Spanyolország nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) szabályozó megállapodástervezetet, ha az jelenlegi formájában marad, és nem tisztázzák benne Spanyolország és Gibraltár jövőbeli kapcsolatát – hangoztatta Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a The Economist című brit gazdasági lap madridi fórumán kedden. Arról, hogy a jövőben mi történik Gibraltárral, nem az Európai Uniónak és NagyBritanniának, hanem Spanyolországnak és Nagy-Britanniának kell tárgyalnia – jelentette ki. MTI