A miniszterelnök minden kérdésre választolt, még az otrombákra is. Sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti választás

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, a többi európai országban erre nem volt mód – közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

A kormányfő elmondta: a szerdai kormányülésen meghallgatták Varga Mihály pénzügyminiszter beszámolóját. Eszerint tavaly a háztartások fogyasztása 6 százalékkal nőtt, a bruttó bérek pedig átlagosan 11 százalékkal.

Orbán Viktor az adatokat úgy kommentálta, hogy a gazdaság stabil és ez várható idén is. „Magyarország jobban teljesít” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A családvédelmi konzultáció az egész országnak fontos

A családok védelméről szóló nemzeti konzultációban 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza – közölte a miniszterelnök.

Kiemelte, ez volt a harmadik legnagyobb részvételű nemzeti konzultáció, ami azt mutatja, hogy nemcsak a kormánynak, hanem az egész országnak fontos a családok helyzete, a gyermekvállalás és a demográfia kérdése.

Orbán Viktor azt mondta, reméli, hogy a február 10. körül esedékes évértékelő beszédében ismertetni tudja majd a konzultáció alapján hozott kormányzati intézkedéseket.

Az ország jövője a családokban van – hangoztatta a kormányfő.

Kerüljenek többségbe Európában a bevándorlásellenes erők

A miniszterelnök szerint sorsdöntő lehet a májusi európai parlamenti (EP-) választás. Orbán Viktor hangsúlyozta: eddig csak Magyarországon mondhatták el az emberek a véleményüket a bevándorlásról, a többi európai országban erre nem volt mód. Ezért a májusi voksolás nagy lehetőség az európaiaknak, hogy elmondják véleményüket – mutatott rá.

Közölte: Magyarország célja, hogy az EU minden intézményrendszerén belül, minden intézményben kerüljenek többségbe a bevándorlásellenes erők, az EP-ben, utána a az Európai Bizottságban, majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban.

Az is cél, hogy az EP-választás eredményeként „mi legyünk a legsikeresebb párt” Európában és az Európai Néppártban – magyarázta a kormányfő.

A migráció mélységében alakítja át Európát

A migráció nem egyszerűen az európai parlamenti választás fő kérdése lesz, egy olyan témáról van szó ugyanis, amely mélységében alakítja át a teljes európai politikát – mondta Orbán Viktor.

A pártok hagyományos jobb- és baloldali felosztása átadja a helyét a bevándorláspárti-bevándorlásellenes dimenziónak, továbbá a migrációs vita újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyt is, a keresztény kultúra védelmét szinte politikai kötelezettséggé teszi – mondta a kormányfő.

Szerinte a bevándorlásról szóló vita újraértelmezi a szuverenitásvitát is, a bevándorláspártiak ugyanis nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az eddigi egységes európai civilizáció helyett két külön civilizáció lesz: egy vegyes, amely az iszlám és a kereszténység együttélésére építi a jövőjét, és a közép-európaiak, „akik továbbra is keresztény civilizációként” képzelik el Európát.

Cél a 4 százalékos gazdasági növekedés

A kormány mindent megtesz azért, hogy meglegyen a 4 százalékos növekedés az idén – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, megjegyezve: álláspontjuk szerint ha nem hoznak az első negyedévben a gazdasági növekedést segítő lépéseket, az 4 százalék alatt lesz.

A kormányfő kifejtette: 2010-ben Magyarországon 3,7 millióan dolgoztak, ma 4,5 millióan, és ha minden jól megy, azzal kell számolni, hogy hosszabb távon is 4,5-5 millió lesz a munkát vállalni képes és akaró emberek száma, ami megközelíti a teljes foglalkoztatottságot.

Úgy vélte, ezért nem érdemes olyan gazdaságpolitikát csinálni, amely több ember munkáját igényelné, olyan növekedés kell, amely ennyi emberrel működtethető gazdaságból fakad.

Orbán Viktor szerint a munkavállalók szempontjából inkább jó a kialakult helyzet, mert ha ma valaki dolgozót akar, „lasszóval kell fogni”, és „az alku urai a dolgozók”, ami kikényszeríti a magasabb fizetést, a jobb képzést.

Egy az MNB elnökének lejáró mandátumára vonatkozó kérdésre a miniszterelnök közölte: az ügyben „semmilyen meglepetés nem várható”.

A migráció messzire vitte egymástól Európa két részét

A miniszterelnök szerint a migráció lesz a következő 15-20 év legnagyobb sorskérdése Európában, ugyanis Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan gyorsan, mint a népessége.

Közölte: Magyarország azzal büszkélkedhet, hogy először adott bizonyítékot arról, hogy a migrációt meg lehet állítani a szárazföldön, és hosszú ideig egy tengeri ország sem vállalkozott hasonlóra. Matteo Salvini olasz belügyminiszter mondta először, hogy ez lehetséges, ez tette hőssé az ő szemében – mutatott rá a miniszterelnök sok sikert kívánva az olasz tárcavezetőnek.

A kormányfő kitért rá: a migráció már most is mély változásokat hozott Európa jövője tekintetében. Van, ahol már eldőlt, hogy kevert civilizáció lesz, és csak az együttélés kérdéséről tudnak már beszélni.

A migráció Nyugat-Európában együttélési kérdés, Közép-Európában azonban még nem, itt a vita arról szól, hogyan akadályozzuk meg annak a helyzetnek a kialakítását, amely Nyugat-Európában már látható – magyarázta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: „egészen más kérdéseik vannak nekik és nekünk”, a migráció messzire vitte egymástól Európa két részét, és az a kérdés, hogy tudnak egységesek maradni, ha ennyire különböző jövőt. (MTI, kormany.hu)

A további kérdések is izgalmasak voltak, mégha többségükben provokálni is akartak azokkal.

EP, EU, migráció

 • Orbán Trócsányi László igazságügyi minisztert szánja EU-biztosnak. Hogy ki lesz az utódja, az egyelőre „nem aktuális”.
 • Az EP-választás célja, tétje szerinte az, hogy többségük legyen az EP-ben a migrációt ellenző pártoknak; aztán legyen az Európai Bizottságban többségük a migrációt ellenző biztosoknak, és legyen a Fidesz a legsikeresebb párt – legalábbis az Európai Néppárton belül.
 • A szerdai kormányülésen megtárgyalták a közelgő EP-választást is, szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék a bevándorlást nevezte meg a legfontosabb ügynek a választással kapcsolatban Orbán szerint. Az egyik korábbi nemzeti konzultációra utalva azt mondta, egyedül a magyarokat kérdezték meg eddig a migrációról, és ez alapján a kormány visszautasít minden migrációt segítő európai elképzelést. Orbán azt szeretné, ha az EU intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennének többségben.
 • Orbán úgy látja, vége a bal-jobb ellentétnek a politikai pártok között Európában. Mostanra a bevándorlást ellenzők és a bevándorlást támogatók ellentéte lett a legfontosabb, és szerinte a bevándorlás újraértelmezi a kereszténységhez való viszonyunkat is. „Mostanra két civilizáció lett, amelyben az egyik oldalon egy vegyes keresztény-muszlim civilizáció áll.” Orbán szerint minden liberális demokrácia bevándorláspárti.
 • Orbán szerint a modern európai kereszténydemokrácia legjobb modelljét most Brazíliában találjuk, ahol év elején járt. Tetszik neki a frissen megválasztott elnök jelszava, hogy „Brazília mindenek előtt, és Isten mindenek fölött.”
 • Arra, hogy a liberális Guy Verhofstadt nem tartja őt demokratának, sem kereszténynek, azt mondta: „Oda jutottunk, hogy a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei.”
 • Miért támogatja a Fidesz az EB élére Manfred Webert, aki megszavazta a Sargentini-jelentést? „Van úgy, hogy az ember barátját bepalizzák” – mondta Orbán, aki szerint a „Soros-egyetemmel” kapcsolatban vezették félre Manfred Webert, ugyanis a CEU (nem mondja ki a nevét) honlapja bizonyítja, hogy külföldön nem, csak itthon folytat oktatási tevékenységet.

  Gazdaság, túlóratörvény

  • Magyarország stabil, jó kezekben van, 4,6%-os volt tavaly a növekedés, mondta Orbán. 71%-ra csökkent államadósság; 2%-nál megáll a hiány; 6%-kal bővül a lakossági fogyasztás.
  • Matolcsy György lesz-e megint a jegybankelnök? Orbán erre azt mondta, semmilyen meglepetés nem várható.
  • Mit tervez a kormány a nemrég államosított Budapest Bankkal? Orbán szerint van egy megállapodás arról, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak, ezt betartják majd.
  • Orbán szerint „exportorientált, nyitott gazdaság” vagyunk, ezért bármi megtörténhet, de idén a 4 százalékos növekedést kedvezőtlen gazdasági körülmények között is meg kell célozni. Ehhez gazdasági növekedést segítő döntéseket is hoznak, ezekről februárban döntenek.
  • A túlóratörvényt most fogadták el, a vitákat lefolytatták, semmilyen módosítás nincs napirenden – jelentette ki. A 3 éves elszámolás lehetőségéről azt mondta, aki ledolgozza „a melót”, azt a következő hónapban ki kell fizetni. Orbán szerint elég erősen a munkavállalók, hogy ezt kiköveteljék.
  • A kormányfő hosszan beszélt a munkaerőpiaci összefüggésekről. Szerinte hosszú távon 4,5-5 millió fő között lesz a dolgozók száma Magyarországon, ami majdnem teljes foglalkoztatottságot jelent. A kormányfő szerint olyan növekedés kell, amely nem igényel ennél több dolgozót, és akkor nincs munkaerőhiány. A munkaerőhiány szerinte „inkább jó, mint rossz”, mert ha nincs túl sok dolgozó, „az alku urai” a dolgozók lesznek, ezért magasabb fizetést kell nekik adni. A túlóratörvénynek viszont nincs köze a munkaerőhiányhoz: sok kkv szenved attól, hogy kiskapukat kell keresnie, ha túlórában akarja foglalkoztatni az embereket. Ez az intézkedés a szabadságot adja meg az embereknek.
  • A kormány szerint jelenleg a magyar munkavállalók 6 százaléka dolgozik külföldön.
  • Orbán nem látja tisztán most az eurózóna jövőjét, ezért kivár az euró bevezetésével. Magyarország aláírta, hogy majd csatlakozik, de szerinte azóta jelentősen változtak a közös pénz feltételei.
   • 1 millió 382 ezren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Mindez Orbán szerint azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is fontos a családpolitika és a népességnövekedés.
   • Orbán a körvonalazódó közös ellenzéki EP-listáról azt mondta, „ha az ellenzék erre az útra lép, saját sírját ássa, és nekem nem kötelességem ebben megakadályozni.” Aztán egy másik, hasonló kérdésre azt mondta a Jobbikról beszélve, hogy a politikában nem szabad az ördöggel is összeállni (Gyöngyösi Márton arról nyilatkozott, hogy Orbán ellen az ördöggel is összeáll), és aki ilyet mond, „abba már bele is bújt a kisördög”. Szerinte a baloldalnak történelmileg is meg kellene közelítenie a témát, és nem szabadna összeállnia és elfogadnia semmilyen szélsőjobboldali vagy antiszemita erőt szövetségesként.
   • Miért hagyja figyelmen kívül Orbán az ellenzéki tüntetések témáit, azaz a túlóratörvényt, a közigazgatási bírósági rendszert és a közmédia állapotát? Erre azt mondta, a migráció lesz Magyarország és a kontinens „sorskérdése” a következő 15-20 évben. És mivel Afrika és Ázsia népessége folyamatosan növekszik, folyamatos lesz a migrációs nyomás. Ezért nem szabad engedni ezt a kérdést „leesni az asztalról”.
   • Az Index azt kérdezte, hogy 2030-ig – eddig tervez Orbán – milyen illiberális fordulatokat kell még Magyarországon végrehajtani. Orbán szerint a magyarok a fontos kérdésekben illiberálisak: például bevándorlást érintően (elutasítják), családot érintően (férfi és nő kapcsolatában hisznek), és a magyarok a keresztény kultúrában hisznek. Orbán szerint problémát okoz, hogy az angolszász világban és Európában mást jelent a liberális szó, mint itthon.
   • Hogy áll az alkotmányrevízió? „Kezdetlegesen, lassan haladunk. Néhány hónappal később fogunk végezni”, mondta.
   • Az Index arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy látja Orbán, mi abban a felelőssége, hogy az ország egyik fele sorosozik, a másik O1G-zik. Orbán azt mondta, a paternalista megközelítést nem szereti. „A magyarok felnőttek, felelősséggel tartozik mindenki a cselekedeteiért. Senki sem háríthatja át a felelősséget azért, amilyen szavakat használ.A tao-törvény módosításáról Orbán azt mondja, a kulturális taót megszüntették, a sport-tao pedig nem lesz kevesebb. 300 milliárd forint értékű meg nem valósított beruházás van a rendszerben, most kicsit lelassítottak, hogy ez ne ragadjon be. Orbán szerint ezeket kell minél nagyobb arányban megvalósítani, utána lehet újabb fejlesztéseket megindítani.

Belpolitika Mészáros Lőrinc, Tiborcz, magángép, korrupció

   • Milyen szerepe volt Orbánnak a veje, Tiborcz István, vagy Mészáros Lőrinc milliárdossá válásában? Orbán erre azt mondta, „a miniszterelnöknek nem szabad foglalkoznia üzleti kérdésekkel.” Később kapott további kérdéseket is ugyanerről, ezekre ugyanezt felelte, illetve azt mondta, nem hagyja magát beleprovokálni ilyen válaszba.
   • Nem kompromittáló-e, hogy elfogadja üzletemberek ajándékát például egy luxusrepülős utazásnál? Orbán szerint mindenki megnyugodhat, hogy nem gyakorolnak nyomást rá, amúgy pedig a parlament mentelmi bizottság nem talált ebben kivetnivalót.
   • A korrupció magyarországi szintjéről Orbán azt mondta, a „korrupciónak nincs elfogadható szintje”, ezért kell a zéró tolerancia politikáját követni. Orbán ezután elkezdett elmúltnyolcévezni, és arról beszélt, hogy 2010 előtt a „pénz nagy részét ellopták”. Szerinte a kormánynak most is folyamatosan kell intézkednie  a korrupció ellen, bár kizártnak tartja, hogy „jelentős méretű korrupció” működne Magyarországon. Például a közbeszerzéseknél az a jó, ha minél kevesebb az „egyszereplős” közbeszerzés (most az összes közbeszerzés 15 százaléka ilyen, korábban szerinte sokkal több ilyen volt). Az adóügyi intézkedések is arra szolgálnak, hogy fehérítsék a magyar gazdaságot. Szintén a korrupció elleni harc része, hogy a politikát és a gazdaságot minél jobban szétválasztják.
   • A politikának nincs szüksége pénzre, közölte Orbán. Szerinte olyan itthon a kampánytámogatási rendszer, hogy nem szükséges egy pártnak az üzleti szférából pénzt bevonni ahhoz, hogy megnyerjen egy választást.

Média

 • A kormányzati médiaalapítványról azt mondta, baloldali, liberális médiatöbbség van. „Ahogy felkelek, tudom, hogy a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”. Szerinte rögzíteni kell azt is, hogy „többen vannak ellenem önök közül, mint velem.” Azért lett nemzetstratégiai érdek, mert non-profit – mondta Orbán. „Ha a balliberális oldal ugyanezt az utat kívánja járni, ugyanezt a döntést fogom hozni.”
 • Orbán azt mondta, azért nem ad interjút a kormánykritikus lapoknak, mert „az interjúnak nem az az értelme, hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.” Közölte: olyan szituációkat nem vállal, hogy „eleve rosszindulatú ember előítéletes kérdéseket tesz fel”.
 • Szerinte „korszakváltás kapujában vagyunk, én ebben reménykedem, önök meg nem.” Orbán ezt kifejtve azt magyarázta, hogy eddig liberális koncepció jegyében történt a világ értelmezése, most viszont összeszedik magukat a keresztény-konzervatív újságírók, hátszelet is kaptak, ráadásul a migráció átalakítja a médiában is az erőviszonyokat. (Forrás: index.hu)

A sajtótájékoztató igazolta a miniszterelnöknek azt a megjegyzését, hogy Magyarországon még ma is a baloldali sajtó van túlsúlyban.

Egyetértünk a  miniszterelnöknek azzal a megjegyzésével, hogy évente egy bikaviadal teljesen elég.