Soron kívüli vizsgálatot indít az alapjogi biztos

police.hu

Soron kívüli vizsgálatot indít az alapjogi biztos a győri gyerekgyilkosság ügyében / ATV Híradó: Vizsgálat indul az igazságügyi szakértőknél is.

Hivatalból soron kívüli, rendszerszintű vizsgálatot indít Kozma Ákos alapjogi biztos, hogy kiderüljön, hibáztak-e, mulasztottak-e a gyermekvédelmi szervek a vasárnapi győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala tegnapi közleményében azt írta: Kozma Ákos tájékozódik, megkeresi az ügyben érintett hatóságokat. Az ombudsman vizsgálata eredményeiről jelentésben számol be – ismertették. Az ATV Híradója eközben úgy értesült: a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamaránál is vizsgálatot kezdeményezett Varga Judit igazságügyi miniszter, mégpedig azért, mert a gyilkosság elkövetőjével kapcsolatban az igazságügyi elmeszakértő és a pszichológus szakértő is pozitívan nyilatkozott az ügyben lefolytatott korábbi eljárások során.

A hvg.hu megkérdezte a Szombathelyi Törvényszéket, és a Vas megyei ügyészséget is, miért nem kérdőjelezték meg a pszichológus szakértőnek a véleményét, mely fél évvel a gyermekgyilkosság előtt semmilyen veszélyt nem tárt fel a szóban forgó férfiról, mire azt írták, az nem volt homályos vagy ellentmondásos. A Magyar Nemzet az ügy kapcsán arról ír: az emberölés kísérlete miatt öt évre ítélt H. Gábort az őt fogva tartó büntetés-végrehajtási intézet véleményének figyelmen kívül hagyásával helyezte feltételesen szabadlábra a Szombathelyi Törvényszék. A 444.hu arról számol be: közleményben kérte számon az állami intézményrendszert a NANE és a PATENT Egyesület, a két nőjogi szervezet szerint ugyanis megelőzhetők lennének a győrihez hasonló, szörnyű gyerekgyilkosságok.

MTI, ATV – ESTI HÍRADÓ, ATV.HU, HVG.HU, 444.HU, MAGYAR NEMZET