Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

A kép forrása: trademagazin.hu

Mától indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart. Az ellenőrzés-sorozat középpontjában ezúttal is a szezonálisan népszerű termékek, valamint az azokat előállító- és forgalmazó helyek állnak. A növényi termékeknél a szakemberek kiemelten vizsgálják majd a primőr, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a szamócát.

A kép forrása: agrarszektor.hu

Országszerte, április 22-ig tart idén a tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozat. Az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja, a vizsgálatokat a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei végzik. „A szezonális ellenőrzések több mint egy évtizedes múltra tekintenek már vissza hazánkban. Az akciók közös jellemzője, hogy átláthatók: az érintett termékköröket és célterületeket egyaránt előre nyilvánosságra hozzuk, hisz az elsődleges célunk, hogy az esetleges hibákat még az ellenőrzések előtt javítsák az érintettek. A szakemberek számára sem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem, hogy a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tudjanak kosarukba tenni a vásárlók. Tapasztalataink szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül. Az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, így nagyobb körültekintéssel járnak el.” – fogalmazott az akció kapcsán Zsigó Róbert államtitkár.

Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszer-lánc biztonságért felelős államtitkára. – A kép forrása: kormany.hu

Az ellenőrzés-sorozat során a hagyományosan népszerű termékek közül többek között sonka, tojás, bor, különféle édességek, valamint szezonális zöldségek és gyümölcsök is górcső alá kerülnek. Az ezeket előállító- és forgalmazó helyeken, valamint piacokon és vásárokon is feltűnnek majd a hatósági szakemberek. (Forrás: AM Sajtóiroda)

A Polgári Kisgazdáknak a véleménye az, hogy az élelmiszer-ellenőrzésre a vásárlók érdekében van elsősorban szükség. Ugyanakkor az ellenőrzést végző szakemberek felelőssége, hogy elsősorban a termelőket segítő módon, odafigyeléssel és szakmai tanácsadással igyekezzenek elejét venni a szabálytalanságoknak. A birságnak a tudatos szabálysértőkkel szemben van helye, ugyanakkor folytatni kell a rendőrségnél már jól alkalmazott magyar gyakorlatot, hogy nem a büntetés a cél, hanem a megelőzés. (KPE)