Somogyban 63 embert kellett kitelepíteni a hétvégén az esőzések miatt / Zala megye egyes területein leállt az aratás

Fotó: hirado.hu

Somogyban 63 embert kellett kitelepíteni a hétvégén a heves esőzésekkel összefüggésben – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján hétfőn.  Azt írták: a tűzoltókat 128 alkalommal riasztották, az ingatlanok és közművek védelmére 6800 homokzsákot használtak fel,  25 szivattyú szinte folyamatosan működött a károk felszámolásánál.

Az esős időjárás lelassította Zala megyében a betakarítási munkákat, a szántóföldekre hullott nagy mennyiségű csapadék miatt a megye nagy részén leállt az aratás – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn az MTI-vel.

A hétvégi heves esőzések következményeit figyelembe véve az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) soron kívül felülvizsgálja az érintett települések vízkárelhárítási terveit és segítséget nyújt az átalakításukban – tájékoztatta az OVF az MTI-t. A hétvégi esőzések miatt több helyi kisvízfolyás szintje átlépte a valaha mért legmagasabb vízállást, a mederből kilépő víz számos településen elöntést okozott. Somogy megyében például a Rinya-patak vízállása Nagyatádnál meghaladta a 300 centiméteres vízmércét, így új rubrikákat kellett rá festeni – a víz 344 centin tetőzött.

MTI