Somogy megyében újjáélesztik a magyar komlótermesztést

Kastélyosdombó, 2018. november 13. Nagy István agrárminiszter komlópalántákat ültet a helyi komlótermesztés elindulásáról tartott sajtótájékoztatón a Somogy megyei Kastélyosdombón 2018. november 13-án. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együtt mûködéseként 30 millió forintból indult beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztõ központjának dolgozói 2500 tõ komlót ültetnek el a központhoz tartozó egy hektáros területen. A várható jövõ évi hozam két tonna komló lesz, amelyet a Heineken piaci áron felvásárol és sörkészítéshez használ fel. Balról Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója, Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója . MTI/Varga György

Az első növények elültetésével komlótermesztésbe kezdtek a Somogy megyei Kastélyosdombón. A termesztés elindítása munkát ad a környéken élőknek.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültetnek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen. A jövőre várható kéttonnás termést a Heineken piaci áron felvásárolja és felhasználja a sörkészítéshez.

Dr. Nagy István, Magyarország agrárminisztere. – A kép forrása: kormany.hu

Nagy István agrárminiszter, aki az első komló-palántákat saját kezével ültette el, az eseményen arról beszélt, hogy a komlótermesztés munkát ad hátrányos helyzetű embereknek; azt mondta: jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, környék, táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit. A komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását. Januárban 40 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg élelmiszeripari vállalkozások számára, a keretösszegből akár a kastélyosdombói komló szárításához, pelletálásához is lehet támogatást nyerni, segítve annak késztermékként való értékesítését. A Heineken tájékoztatása szerint a cég hajlandó a Kastélyosdombón eredetileg tervezettnél is több komlót vásárolni, ezért minden adott ahhoz, hogy a község és környéke felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon – mondta az agrárminiszter. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta: a komlótermesztéssel „új területre merészkednek”, de bármit is tesznek, azt mindig annak figyelembevételével teszik, hogy segítsenek az embereken. Jövedelem-kiegészítéshez juthatnak azok, akik bekapcsolódnak a komlótermesztésbe – mondta. A segélyszervezet azért hozott létre és működtet Kastélyosdombón családok átmeneti otthonát, indított szociális vállalkozást, hogy a hátrányos helyzetű embereknek ne csak apró dolgokban nyújtsanak segítséget, hanem hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához. Az otthon számos egykori lakója „kiköltözött a faluba”, integrálódott, megállja a helyét, de ennek akkor van értelme, ha meg tudják oldani a visszafoglalkoztatásukat. Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója különleges lehetőségnek nevezte, hogy a söripari cég részt vehet a komlótermesztés magyarországi újraindításában, mint egy várhatóan hosszú távon is fenntartható tevékenységben, segítve rászorulók foglalkoztatását, valamint egy elmaradott térség felemelkedését. Szólt arról, hogy a cégnek fontosak a magyar alapanyagok és a magyar gazdákkal való jó együttműködés. Példaként hozta fel, tevékenységük során magyar meggyet és bodzát is felhasználnak.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete – A kép forrása: miniszterelnok.hu

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a szervezet kastélyosdombói tevékenységét méltatva azt mondta, hogy egyedülálló programjuk átmeneti helyett állandó, stabil megoldást, az értékes élet esélyét kínálja az ide költöző családoknak. Bízom abban, hogy a komlópalánták elültetése az első lépés egy nagyon sikeres, széles körben elterjeszthető, minél több krízishelyzetbe kerülő családnak kiutat mutató modell elterjedésében – fogalmazott a jószolgálati nagykövet. (Forrás: agroinform.hu/AM/MTI)

 Molnár László római katolikus diakónus, a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Molnár László, a Kisgazda Polgári Egyesület Somogy Megyei Szervezetének az elnöke, római katolikus diakónus: a komlótermesztés révén a hátrányos helyzetű embereknek munkához és jövedelemhez fognak jutni. A jó cél érdekében érdemes a jóakaratú embereknek összefogni. (KPE)