Somogy megye, ahol nagyot növekedtek az agrárbérek

A kép forrása: agroinform.hu

Megugrottak a bérek a mezőgazdaságban. 2012 és 2017 között országosan közel 31 százalékkal nőtt a szektorban dolgozók fizetése. Tavaly volt a legnagyobb az emelkedés, egy év alatt nettó 12,8 százalékos bérnövekedést lehetett tapasztalni. Somogyban is jóval többet fizetnek az alkalmazottaknak.

Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei alelnöke elmondta, hogy az állattenyésztés területén is érzékelhető a béremelkedés. A dolgozók két éve nagyjából nettó 600 forint órabért kaptak, ma már 1000 forintot. Ha pedig csak az utóbbi időszak fejleményeit nézik, akkor további bérnövekedés várható. Rohamtempóban emelkednek a bérek a mezőgazdaságban, 2012 és 2017 között nagyjából 31 százalékkal nőtt a mezőgazdasági dolgozók fizetése. Az emelkedés tavaly volt a legnagyobb, hiszen 12,8 százalékos bérnövekedés volt az ágazatban – mondta korábban a Magyar Időknek Nagy István agrárminiszter. A kötelezőn felül közel 5-10 százalék többlet béremelést hagytunk jóvá az utóbbi években – mondta Kalocsai Bálint, a Böhönyei Szabadság Mezőgazdasági Zrt. elnöke. Jelenleg havi közel 270 ezer forint az átlagbér nálunk. Betanított dolgozónk nincs, a csapat zöme szakmunkás, továbbá három diplomást is foglalkoztat a társaság. Bár most elegen vagyunk, ám két-három év múlva időszerűvé válik az újabb dolgozók felvétele.

Felnőttek továbbképzése, ösztöndíj, tanulói szerződés

Varga László, a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola tanára azt mondta, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar olyan ágazat, ahol folyamatosan nagy igény van az új szakemberekre. A hiányszakmákban az ösztöndíj, illetve a tanulói szerződés sarkallhatja a fiatalokat a tanulásra. Továbbá a felnőttek átképzése és oktatása is lehetőséget biztosít arra, hogy rendelkezésre álljon a szükséges munkaerő. A bérfelzárkóztatás nem könnyű feladat, sok évtizedes problémáról van szó – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogy megyei vezetője. Az átlagfizetés Somogyban korábban is a kereskedelem és a mezőgazdaság területén volt a legalacsonyabb. Az elmaradást csak lassan sikerült ledolgozni. Ugyanakkor a megyében számos vas- és fémipari, elektronikai, illetve a közlekedési cégnél 2018-ban bruttó 9-25 százalékkal nőttek a bérek. Hasonló folyamat indokolt az agráriumban is. (Forrás: magro.hu/somogyonline.hu/Magyar Idők)