Sokkoló lehet a nyári zöldség- és gyümölcsszezon – Éles helyzet a magyar hűtő- és konzerviparban

Fagyasztott zöldségek. - A kép illusztráció. - A kép forrása: naplo.hu

Minden eddiginél bizonytalanabb körülmények között készülnek a hazai hűtő- és konzervipari vállalatok a nyártól kezdődő új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonra, mert az elszabadult költségek tervezhetetlenné teszik a működést és a termékárakat. Az előzetes elképzelések szerint a fogyasztóknak arra kell számítaniuk, hogy az iparági áruféleségek – elsősorban a gyorsfagyasztott mirelittermékek – legalább 20-30 százalékkal drágulnak, de máris jelentős a félelem amiatt, hogy a kényszerű áremelések bel- és külföldön is piacvesztést okoznak.

A legrégebbi szakemberek sem emlékeznek arra, mikor vágott neki a hazai tartósítóipari szektor ennyire sok bizonytalansági tényező mellett egy-egy új feldolgozási szezonnak, mint amilyennek a mostani ígérkezik.

A hűtő- és a konzerviparban eddig elsősorban az időjárási feltételek és a piaci hatások alakítottak ki előre nem látható helyzeteket, az utóbbi időszakban viszont előbb a Covid-járvány, majd az orosz-ukrán háború teremtett extrém gazdálkodási körülményeket.

A jó ideje tartó általános világpiaci trendek következtében a termeléshez felhasznált elektronos áram, kartondobozok és raklapok ára már a háború februári kitöréséig megduplázódott, és az év elején 20 százalékkal nőtt az iparág legtöbb dolgozójánál alkalmazott minimálbér is, miközben egyes alapanyagoknál – így például a zöldborsónál vagy a csemegekukoricánál – tavalyhoz képest 40-50 százalékos áremelkedés következett be.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/elemzesek/sokkolo-lehet-a-nyari-zoldseg-es-gyumolcsszezon-eles-helyzet-a-magyar-huto-es-konzerviparban