Sokba került a szocialistáknak az újratemetés / Ismét a szocialisták nyertek a spanyol parlamenti választásokon, de a kormányalakítás továbbra is kérdéses

Fotó MTI, EPA, Mike Nelson

A Spanyolországi események azt bizonyítják, hogy ritkán kifizetődő a történelmi események egyoldalú felhasználása. A VOX párt a spanyol választás valódi győztese. A VOX nem egyszerűen bevándorlás ellenes, de az a jobboldali spanyol párt, amely ragaszkodik a nemzeti oldal hagyományaihoz. (kpe)

A parlamenti választásokat a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerte – jelentette be Isabel Celaá kormányszóvivő tegnap esti madridi sajtótájékoztatóján a szavazatok 94,9 százalékos feldolgozottságánál. A nem hivatalos végeredmény szerint a jelenlegi ügyvezető kormánypártra a választók 28,6 százaléka, több mint 6,4 millióan adták le szavazatukat, ami 120 mandátumot jelent a parlament 350 fős alsóházában. Győzelme ellenére a párt rosszabbul szerepelt, mint tavasszal, képviselőik száma hárommal csökkent. A korábbi közvélemény-kutatásoknak megfelelően második helyen végzett a konzervatív Néppárt (PP) a szavazatok 20,78 százalékával, amelyet több mint 4,7 millió választótól kaptak, és így 88 képviselőjük alakíthat parlamenti frakciót. A PP történetének legrosszabb, április választási szereplését követően most több mint hússzal tudta növelni mandátumainak számát. Szavazatokban és mandátumokban a legtöbbet a bevándorlásellenes VOX párt erősödött; 15,12 százalékos, 3,4 milliós választói támogatással 52 mandátumot nyertek, több mint a dupláját eddigi képviselői helyeiknek. Az eredmények szerint a baloldali erők 158, a jobboldali pártok tömbje 152 mandátumot tudhat magáénak. Mindez azt mutatja, hogy még nehezebb lesz a kormányalakítás, mint eddig, pedig a választások megismétléséhez is épp ez a patthelyzet vezetett.

A spanyol parlament felsőházában (szenátus) elveszítette korábbi abszolút többségét a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE). A szavazatok több mint 99 százalékos feldolgozottságánál közölt állás szerint a szocialisták 92 mandátumot nyertek el a közvetlenül választott 208 szenátusi helyből. A konzervatív Néppárt (PP) az alsóházhoz hasonlóan itt is erősödni tudott, és 83 szenátora ül majd a parlamenti patkóban. A VOX bevándorlásellenes pártot egy politikus képviselheti a felsőházban.

MTI