Sok panasz érkezett – nem a munka minőségére – a hosszú várakozásra a közjegyzőknél

A kép forrása: lokiblog.eu

Sok panasz érkezett – nem a munka minőségére – a hosszú várakozásra a közjegyzőknél

A magyar igazságszolgáltatásnak emberemlékezet óta szerves és elismert részét képezi a közjegyzői rendszer. Általánosan tudott és ismert, hogy a hagyatéki eljárások lefolytatása és az okiratok hitelesítése kizárólag közjegyzői feladat.

A rendszerváltást követően az addig a bíróságok mellett működő közjegyzők kikerültek ebből a bíróság kötelékéből és sajátságos vállalkozói formában dolgoznak. Ennek lényege, hogy bizonyos feladatokat kötelezően el kell látniuk és díjazásukat az Igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg.

Fontos előírás, hogy a többitől eltérően ez nem szabad vállalkozói pálya, hanem mindenkor a jogszabályokban rögzített létszám láthatja el az egyre növekvő közjegyzői feladatokat.

A korábban hagyományos hagyatéki eljárások lefolytatása és hitelesítések mellett számos okirat elkészítése is a közjegyző feladatát képezi és kötelezően el kell látniuk a fizetési meghagyásokkal kapcsolatos munkákat is, de faladatuk van az élettársi kapcsolattal és végrehajtható okiratokkal kapcsolatban is.

Feltehetőleg a felvilágosító jogi munka, és sokak keserű tapasztalata eredményeként tudatosult az állampolgárokban, hogy magánkölcsön és ingatlan bérbeadás esetében a közjegyző által készített okirat nyújt lehetőséget arra, hogy bírósági pereskedés nélkül, közvetlenül élhessenek a végrehajtás lehetőségével.

A bérleti piac köztudottan az egyetemi felvételiket követően, a nyár folyamán felélénkül és általánosságban is növekszik polgárok közötti kölcsönügyletek száma a gazdasági élet fellendülésével. Sokan megkerestek, mert több közjegyző irodát is végig járva, több hetes határidővel kaptak csak a szerződéskötésre időpontot és akkor még nem is beszéltünk a hagyatéki eljárások sok hónapos elhúzódásáról.

Mindezek felvetik azt a gondolatatot, hogy tehermentesíteni kell a közjegyzőket – és nem a díjak emelésével elriasztani az állampolgárokat – , ennek keretében bizonyos feladatok visszakerülhetnének a bíróságokhoz, gondolok itt  elsősorban a fizetési meghagyásos eljárásokra, de a megoldást szolgálná az is, ha meghatározott feladatokat a nagy létszámú, és a közjegyzőkkel teljesen azonos végzettségű ügyvédi kar is elláthatna.

A Polgári Kisgazdák véleménye szerint ezek átgondolását követően merülhet fel a meglévő közjegyzői létszám felemelésének a kérdése is. /Dr. Bakos Zoltán/

Dr. Bakos Zoltán nyugalmazott ügyvéd, jogász-szakértő. – A kép forrása: szentendre.hu