Sok helyen elverte a jég a szőlőtermés nagy részét

A jégkár. - A kép forrása: magro.hu

A hétfői esti jégesővel érkező vihar nem kímélte a szőlőültetvényeket sem, több helyen okozott jelentős károkat a szüret előtt álló szőlő táblákban.

https://faf8f938c58535313ed3d4d49666bf43.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html A badacsonyi és a Balaton-felvidéki borvidéken jelentős károkat okozott a hét eleji viharokat kísérő jégeső – írja a veol.hu.

Borbély Tamás, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a lap kérdésére elmondta, hogy a hozzá eljutott információk alapján a borvidéket jelentős mértékben érintette az ítéletidő. A legnagyobb károkat Szigligeten és a Szent György-hegyen okozta a jégverés. Volt, ahol szinte a teljes termés odalett.

Más területeken szórványosan csapott le a zivatar, például itt a saját területünkön a Badacsony lábánál csak eső esett – mondta a szakember.

Ugyancsak jelentős károkról számolt be a lapnak Egly Márk, a Balaton-felvidéki Borvidék elnöke is. Mint mondta, bizonyos részeken, egész táblákat tarolt le a jég, akár nyolcvan hektáron is. Ezen a borvidéken

a legdrasztikusabban a Káli-medencében és lesencei térségben pusztított a vihar,

ráadásul mindez az elmúlt huszonöt év legproblémásabb évjáratában történt. Akkor, amikor a szélsőséges időjárás eleve rengeteg problémát és a védekezés tekintetében nagyon sok feladatot adott a gazdáknak – fogalmazott a borvidéki elnök.

A Pannon Császári és Királyi Borlovagrend nagymestere Sör László viszont arról számolt be, hogy bár a szélvihar ott is tombolt, de a jég Sümeg környékét nem érintette. Hozzátette: náluk megfelelően működött a jégkármentesítő rendszer, ami minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy ott csak esővel érkezzen a zivatar. Egyébként a térségben mintegy 20-30 százaléknyi termés kiesés így is várható. Ám ez nem a hétfői ítéletidő, hanem a tavaszi, nyári időjárás következménye, ami lisztharmattal és peronoszpórával terhelte az ültetvényeket.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2023/09/01/sok-helyen-elverte-a-jeg-a-szolotermes-nagy-reszet