Soha nem látott visszaesés jön az egész autópiacon

Forrás: Shutterstock, Lisa S.

Az idén 25 százalékos, a valaha regisztrált legnagyobb mértékű lehet az újautó-eladások visszaesése az Európai Unióban.

Az előrejelzések szerint a 2019-es 12,8 millióról 25 százalékkal, 9,6 millióra csökkenhet az idén az eladott autók száma az Európai Unióban. Legutóbbi, januári prognózisában még kétszázalékos csökkenést jelzett előre az európai autógyártók szövetsége.

A március közepén bevezetett járványvédelmi intézkedések miatt az értékesítések az év elejétől május végéig 41,5 százalékkal csökkentek a 2019-eshez képest. Januárban 7,5 százalékos, februárban 7,4 százalékos, márciusban 55,1 százalékos, áprilisban 76,3 százalékos, májusban pedig 52,3 százalékos volt az eladások éves csökkenése. A helyzet azonban a korlátozó intézkedések fokozatos feloldásának köszönhetően az év hátra lévő részében már enyhülni fog a prognózis szerint.

Az autóértékesítések szám szerint az idén lesznek a legkisebbek 2013 óta, amikor a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően a legmélyebb pontot érték el az autóipar eladásai. A százalékos csökkenés viszont a legnagyobb lesz, amit az európai autóipari ágazat valaha elszenvedett.

Forrás: MTI, origo.hu