Sivatag lesz az Alföld, ha nem vigyázunk!

Fotó: Pixabay

Magyarországon a folyóvizekből mára 37 van kiszáradófélben, míg hat éve még egy sem volt – figyelmeztetett az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Lukács Balázs András hatévente készít jelentést az Európai Uniónak a Magyarországi vízügyi változásokról. A szakember a Válasz Online-nak elmondta, az eddigi tapasztalatok brutálisak – írja a hvg.hu.

A szakember közölte, hazánkban is be kellett vezetni az „időszakos víztest” fogalmát, amely eddig csak a mediterrán vidékeken volt jellemző. Az elnevezés azt jelenti, hogy a folyók medrében csak az év egy bizonyos időszakában van víz.

„A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt” – mondta Lukács Balázs András.

A hvg.hu korábban már beszámolt arról, hogy Dr. Tölgyesi Csaba biológus szerint a Duna–Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A szakember elmondta, míg van, ahol a fák javítják a talaj vízellátottságát, máshol épp ellenkező hatást érhetnek el, és az elsivatagosodás veszélyét növelik. A Hajdú-Bihar megyei Létai-ér kiszáradása azt bizonyítja, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre süllyed a talajvíz, ha nincs csapadék.

Lukács Balázs András kitért arra is, hogy egyes térségekben összeadódhatnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások. Ilyen például a Tisza szabályozása is. A vízhiány és a klímaváltozás hatásait mára már országszerte érezni lehet, ezért nem szabad félvállról venni ezt a helyzetet.

Forrás: hvg.hu, agroinform.hu