Sípoló hanggal megváltoztatható a csirkeembrió neme?

Fotó: magro.hu

Újabb kísérlet arra, hogy csökkentsék a hímivarú naposcsibék tömeges leölését.

A tojótyúk telepek számára a hímivarú csibék felesleges terhet jelentenek, mert a tojástermelő számára még a hústermelés céljából törtenő felnevelésük sem gazdaságos, így az ilyen csibékből évente mintegy 7 milliárd egyedet ölnek le a világban.

Az Ostwestfalen-Lippe Műszaki Egyetem kutatói egy olyan eljárást dolgoztak ki, amely a tenyésztojások lézeres átvilágításával a keltetés harmadik és hatodik napja között képes megállapítani a tojásban lévő embrió nemét. A vizsgálat után a tojások teljesen ép és használható állapotban maradnak.

A news18.com pedig arról számolt be, hogy a Soos Technology helyi vállalat a közelmúltban kifejlesztett egy techológiát, amellyel a tojásban lévő csirkeembrió nemét meg lehet változtatni, és ez által gyakorlatilag biztosítható, hogy csak nőivarú csibék szülessenek.

A vállalat hangszórók segítségével folyamatosan, hangos sípoló zajnak teszi ki a tojásokat a keltetés első 13 napjában.

A Yael Alter, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy az ivar átalakítására hangvibrációt, alkalmaznak, amely a kromoszómák befolyásolásával eléri, hogy a herék helyett petefészek fejlődjék ki az embrióban, bár egyes ausztrál és angol szakértők kétségbe vonják, hogy ezzel a módszerrel tökéletes nőivarú csibék hozható létre.

Az Izraelben, Olaszországban és az USA-ban végzett üzemi kísérletek pozitív eredményt mutatnak, így ha a módszer valóban működik, rövid időn belül megszüntethető, illetve lényegesen csökkenthető a hímivarú naposcsibék tömeges leölése.

Forrás: agroinform.hu, Tóth Endre