Segíthet-e a lisztkukac?

blog.agchemigroup.eu Anja Malawi Brandon

A környezetvédelemi rovatunkban, mi Polgári Kisgazdák is már több alkalommal foglalkoztunk korunk egyik súlyos problémájával – az egyre növekvő mennyiségű műanyag hulladékkal. 

A CNN oldalát böngészve egy érdekes cikkre lettem figyelmes. Az amúgy, a háztartásokban is előforduló, kellemetlen vendég lisztkukac, hasznosítható lehet a műanyag hulladékok egy részének eltüntetésében. A világszerte igen nagy mennyiségben előállított bevásárló szatyrok, mosószeres palackok alapanyagát a polisztirolt és  polietilént a lisztbogár lárvája, a liszkukac képes elfogyasztani és az emésztőrendszerében lévő mikroorganizmusok segítségéval szén-dioxidra és egyéb később lebomló anyagokra bontani.

A Stanford és Beihang Egyetem kutatói megállapították tehát, hogy megfelelő környezetben ezek a már ismert baktériumok képesek a műanyag lebontására, amely komoly lehetőséget teremthet a későbbiekben a műanyag szennyeződés csökkentésére. Addig azonban számos problémát meg kell oldani, többek között a kifejlett bogarakkal is szükséges kezdeni valamit.

 

   Kékesi Márton