Sebastian Kurz: egymillió Szputnyik és plusz Pfizer/Biontech vakcinát is vesz Ausztria

Fotó MTI, azuzlet.hu

Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg – jelentette be Sebastian Kurz kancellár.

Az osztrák kancellár Sebastian Kurz közölte: Ausztria egymillió Szputnyik V-t vásárol, bíznak abban, hogy az EMA is mielőbb jóváhagyja a használatát, hiszen minden egyes plusz vakcina emberéleteket és munkahelyeket ment meg, valamint elősegíti a normális élethez való visszatérést. Eddig az oltható lakosság több, mint 20 százaléka már megkapta az első vakcinát.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter is állást foglalt ebben a témában, a Szputnyik V-t jónak nevezte.

“Egyébként az a plusz egymillió adag Pfizer/Biontech vakcina, amely a második negyedéveben érkezik az országba, lehetővé teszi az oltási tempó felgyorsítását, és mindenkit be lehet oltani nyárig” – tette hozzá az új miniszter.

Hamarosan befejezik a 65 éven felüliek immunizálását, és elkezdődhet az 50 és 65 év közöttiek oltása. Ezzel párhuzamosan a vírusfertőzésnek leginkább kitett foglalkozási ágak dolgozóinak, a rendőröknek és a pedagógusoknak az oltása is lendületet vett.

A hétfői adatok szerint 2117 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést Ausztriában, a járvány kezdete óta 595 540 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2100, az intenzív kezelésre szorulók 570-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 24-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9922-re emelkedett.

A betegségből felgyógyultak száma 557 467.

Forrás: MTI, azuzlet.hu