Sebastian Kurz ajánlatot tett az osztrák ellenzéknek

Büntetné azt az államot az osztrák kancellár, amelyik beengedi az illegális bevándorlókat. - A kép forrása: lokal.hu

Több előzékeny ajánlatot tett a parlamenti pártoknak Sebastian Kurz kancellár csütörtökön cserébe azért, hogy bizalmat szavazzanak neki és kisebbségi kormányának a hétfői rendkívüli parlamenti ülésen. Erről maga a kancellár számolt be, miután megbeszélést folytatott az ellenzéki pártok képviselőivel. Elmondta, hogy felajánlotta két parlamenti vizsgálóbizottság munkájának folytatását a szeptemberi előrehozott parlamenti választások után, valamint az összes parlamenti párt frakcióvezetőjének meghívását a kormányülésekre a választásokig. Mindenekelőtt ígéretet tett az ibizai botrány és az azzal kapcsolatos vádak felderítésére.

Az ellenzéki pártok képviselői megerősítették álláspontjukat a kancellár elleni bizalmatlansági indítvány ügyében. Peter Pilz, az indítványt kezdeményező Most listája (Liste Jetzt) vezetője „alapjában véve eredménytelennek” minősítette a tárgyalást. Ugyanakkor sem az SPÖ, sem az FPÖ nem döntött még véglegesen arról, hogy támogatja-e a bizalmatlansági indítványt.

Eckart Ratz, az osztrák átmeneti kormány szerdán beiktatott belügyminisztere visszavonta az elődje, a szabadságpárti (FPÖ) Herbert Kickl által röviddel a leváltása előtt kiadott rendeletét a menedékkérők közhasznú munkáért járó órabérének legfeljebb 1,50 euróra történő csökkentéséről – közölte a belügyminisztérium. A kommüniké szerint az intézkedés visszamenőleg érvényes. Kickl a belpolitikai válságot kirobbantó és az osztrák kormánykoalíció felbomlását előidéző ibizai videofilm nyilvánosságra hozatala után, péntek este adta ki az órabér csökkentésére vonatkozó rendeletet. MTI